Alla Hjärtans Dag den 14:e februari på Hornudden

Välkommen att fira Alla hjärtans dag med oss på Hornudden.
Fredag den 14:e februari serverar vi en trerätters smakrik måltid men kärlek, hållbarhet och omtanke i fokus. Vi erbjuder dryckespaket med och utan alkohol som du beställer när du är här, men vi vill gärna veta senast en vecka innan om du vill äta vegetariskt eller fisk till varmrätt eftersom vi jobbar svinnsmart.

MENY
Förrätt: Oskars fyllda pasta med brynt smör
Varmrätt: Skreirygg (torsk) med betor och cidersås alternativt kulturgröt med eldost från Skogsbacken och betor från Hebo trädgård
Dessert: Chokladsufflé med passionsfrukt.

Varmt välkommen att boka ditt bord❤️

Priser

Meny: 795 kr/person
Dryckesmeny med alkohol: 450 kr
Dryckesmeny utan alkohol: 240 kr
Barn under 12 år: 500 kr


Aptitrundan Vår – Lördag 24 maj

Aptitrundan Vår – Lördag 24 maj

Sommaren 2025 står inför dörren, ta chansen att uppleva Sörmländska rabarber och primörer. Lördagen 24 maj kl. 10-16, hela 70 lokala matföretagare i Sörmland håller öppet för att visa upp sin verksamhet.

Här möter du vårens primörer och goda måltider till försäljning. Flera av deltagarna har rabarber och primörtema under hela veckan. I Sörmland har vi ett fantastiskt utbud av lokalproducerad mat. Bönder, odlare och mathantverkare erbjuder förstklassiga produkter. Spännande matkreatörer, kockar och matlagare är verksamma på restauranger och caféer i hela länet. Här möter du vårens primörer och goda måltider till försäljning. Gör din egen rundtur bland mathantverkare, kaféer och restauranger och njut av ett försomrigt Sörmland.

ESKILSTUNA | TORSHÄLLA
Stora Sundby Slott – café & gårdsbutik med gästen Öja Gårdsprodukter, Creppesbaren gästar Åsby Gård, Svart/verkstan med gästen Nyckelpigan Foodtruck, Butikerna på Wäsby – Wäsby Magasin, Sundbyholms gästhamn, Finska Hembageriet, Stornäs Gård, Magdakullan

STRÄNGNÄS | STALLARHOLMEN | MARIEFRED
Sörmlands Musteri & Bettans Gröna Hörn, Osprey Farm Studio, Morrarö Odlingar och Nöjen, Gula industrihuset – Bageri Speceri, Raba Sweet, Kilfröslunda Gård, Gårdshuset på Äleby, Gripsholms Värdshus

SÖDERTÄLJE | JÄRNA | GNESTA
Trädgårn i Södertälje, Saltå Kvarn • Butik, Järna Bageri, Kafé Åsgatan 2, Långbro Gård, Vår lokal & Gnesta Hantverksbageri, Restaurang Arkadien, Skottvångs Grufva

HÄLLEFORSNÄS | MALMKÖPING | FLEN
Grinda Gårdsglass, Hotel Malmköping • Hjorten & Gösen, Framtidsbruket – Bruksrestaurangen, Jürss Mejeri, Smakgården, Raba Sweet, Brukets Stenungsbageri och Femhundragrader, Sigridslunds Café & Handelsbod, Bryggeriet Bar & Bistro, Blacksta Bageri/ Bryggeri & Vingård, Fridhems kaffestuga

KATRINEHOLM | VINGÅKER
GunvorG, ETC – Solparken med café & odlingar med gästen CaLe Jonstorp • Escargots, Dufweholms Herrgård, Ändebols gård, Oasen på Åsen, Julita Gård med gästen Vilmas kök, Liljedalen Gård & Skog, Båsenberga Hotell med gästerna Julita Rapsolja, Pralinörskans praliner och Lövåsens Bryggeri, Vingåkers Lanthandel, Thorslundskagge

NYKÖPING | TROSA
Christineholm – Gårdsbutiken och Vacker Vardag, Berga Gård Husby, Vilt i Vrena, Vrena Grönt, Kronogårdens odlingar, Annas kök – Ösvreta gård, Hellmanska Gården, Rinkeby Kött och Vilt – Nyköping, Hånö Säteri, Café Östergården, Havrevretens Gård, Bergs Gård, Sörtuna Gård, Emils Backe utanför Trosa – Smaker från Sörmland och Tarte Tatin Café, Trosa Chark & Deli + Tofsö Deli, Trosa Vårmarknad på Garvaregården

Läs mer här: https://matkluster.se/matfester/aptitrundan-var-2025/


Gårdsköket, Våren 2025 på Lindeborgs Eko Retreat

Gårdsköket, Våren 2025

Vi gästas av några av sveriges mest hållbarhetsfokuserade kockar och vinmakare
​​
​28 och 29 mars
Vi gästas av vinmakarna och grundarna Emma Serner och Andrea Guerra från Gotlandsbaserade Långmyre Vineri. Tillsammans med vår egen köksmästare Peter Andersson.

23 och 24 maj
Gästspel av Jonas Alvin, Årets Ekokock 2024


Gästspel 4:e april : Tobias Andersson kommer till Hornudden

Fredagen den 4:e april intar Tobias Andersson Matifokus köket på Hornudden för att laga en sörmländsk måltid på sitt vis. Tobias brinner för Sörmlands skafferi och det genomsyrar även hans matlagning. Mellan 2014 – 2023 drev han Edsbacka Bistro Strängnäs efter egen filosofi och utvecklade sin egen stil med fokus på Sörmland. Vi på Hornudden har levererat grönsaker till Tobias under närapå 20 år då ha jobbat i olika sörmländska restaurangkök och det känns verkligen inspirerande att nu få ha honom i vårt kök ännu en gång för ett gästspel.

Vi startar kvällen tillsammans kl. 18,30 då det serveras en fyrarätters måltid med tilltugg och utvalda drycker - med eller utan alkohol,

Priser:
Fyrarätters meny 895 kr
Dryckesmeny med alkohol: 590 kr
Dryckesmeny utan alkohol 330 kr

Varmt välkommen❤️!

Du bokar ditt bord här


Jonas Alvin​ Årets Ekokock 2024 till Lindeborgs Eko Retreat

Jonas Alvin​ Årets Ekokock 2024 gästar Lindeborgs Eko Retreat 23 och 24 maj

Jonas är en prisbelönt köksmästare. Med rötter i småländska Vimmerby och erfarenhet från stjärnkrogar som bland annat Mathias Dahlgren i Stockholm och Wd50 i New York, är Jonas Alvin en inspirerande förebild inom hållbar gastronomi.
Han har vunnit Årets Ekokock både 2017 och 2024, varit finalist i Årets Kock 2018, och deltagit i flera prestigefyllda tävlingar som Bocuse d’Or med flera. Idag jobbar Jonas på Stångs Magasin där han leder köket med en passion för hållbar matlagning. Han strävar efter att respektera säsongernas växlingar, minimera avfall och skapa rätter som både är hållbara och oförglömliga.  För Jonas handlar hållbarhet om att välja de bästa ingredienserna och använda dem med respekt.

Välkommen till en helkväll. Stanna gärna över natten. Starta vistelsen med en bastu, kalldopp i ekopoolen och skogspromenad. Avsluta morgonen efter med gårdsfrukost.

En fulländad middag i minst sex rätter och snacks. Dryckespaket ingår.

Pris: 2350 kr

Välkommen att boka med ett mejl till Julia på info@lindeborgs.com


Långlunch hos Gårdshuset i Tuna

Välkommen på Långlunch, Lördag 1 mars kl. 14.00
LÅNGLUNCH HOS GÅRDSHUSET I TUNA
Årets första öppna långlunch, vår matsal i allmogestil tar emot 10 gäster runt ett och samma bord. Vi startar upp med tre aptitretare. Runt vårt handbyggda bord av alm följer sedan fyra serveringar utifrån säsongens råvaror och kvällen avslutas med kaffe och sötsak med möjlighet till avec.Måltid: 1 200kr /p
Dryckespaket vin: 700kr /p
Dryckespaket alkoholfritt: 500kr /p

MIDDAG I GÅRDSHUSET
Vårt Gårdshus sägs vara byns äldsta boning. I detta timrade bygge från tidigt 1700-tal har vi inrett med kök och matsal. Här serverar vi småskaliga noga utvalda måltider av hög gastronomisk nivå där hantverk & tradition möter den moderna människan i en varm allmogemiljö. En upplevelse för fyra till tio personer runt ett handgjort matbord i Alm från Selaön. 

Långluncherna på osprey farm studio 2025 – Det Omätbara

Långlunch 2025 på Osprey Farm Studio

Långluncherna på Osprey Farm Studio 2025 – där skaparkraft möter skördetid

Allting börjar med marken. En näve jord kan se ut att rymma nästan ingenting men däri finns allt som behövs för att något ska växa. Vi arbetar för att Osprey Farm Studio förblir en plats där mat, människor och idéer får slå rot, växa och blomstra. Långluncherna är vår hyllning till det vilda och det lokala, det omsorgsfullt odlade. Vi dukar mitt i grönsaksodlingen bland blom och blast, jord och ljus. Det sprakar från elden, samtal förs med vinden, naturens och måltidernas dofter går samman — här låter vi några av Sveriges mest nyfikna och kreativa kockar skapa årets långluncher.

Det finns ingen meny på förhand — måltiderna improviseras fram genom platsen, tiden, människorna och det som skörden ger oss den dagen. Dryckerna vi serverar är omsorgsfullt komponerade, utan alkohol, men med samma respekt för smak, doft och rytm.

Långluncherna är vår ritual, inte på ett märkvärdigt sätt men som i en japansk teceremoni, en stilla upplevelse där vi tränar oss i närvaro och tillit. Enkel, men betydelsefull.

Varmt välkomna!

Datum och mathantverkare för långluncher 2025

September 2025

7 september — Renée Voltaire

Smaken av frihet — näring för kropp och själ

Renée Voltaire är matentreprenören och livsstilsrebellen som alltid gått sin egen väg. Hon har byggt ett växtbaserat universum av energi, mod och lekfullhet. På Osprey Farm Studio släpper hon recepten och följer istället känslan. Hon kliver rakt in i skördens hjärta — lyssnar, luktar, improviserar och låter oss smaka på frihet. Det blir intuitivt, oväntat och levande. En måltid som kanske inte förändrar allt men som får oss att vilja förändra något.

14 september — Mikael Einarsson

Det vilda, det klassiska, det förfinade

Mikael Einarsson är krögaren, viltjägaren och författaren som förenar gastronomins grund och skogens viskningar. Han driver idag Chez Jolie i Stockholm — en plats för skönhet och precision. På Osprey Farm Studio hamnar han utanför sin comfort zone, mitt i vår levande odling bortom bordsdukningar. Med elden som enda kök skapar han något sensuellt och robust. En lunch där traditionen rör sig fritt, utan karta men med riktning.

21 september – Emma Shields

Köksminnen och världssmaker – en nordisk omfamning

Emma är 35 år med lång erfarenhet från olika restauranger och Stjärnkrogar i Stockholm även om hennes karriär började i Växjö, på PM och vänner för 16 år sen. De nordiska smakerna och att arbeta med råvaror i säsong har alltid varit grunden i hennes matlagning. Hon har även en gedigen erfarenhet av att tävla i mat såsom OS, Årets kock, Kockarnas kamp mm. Numera har hon släppt tävlandet och leder idag köket på Freyja — en av Stockholms mest samtida restauranger. På Osprey Farm Studio blir hon mer än kock – hon blir berättare. Hon översätter barndomens dofter, farmors rörelser, det moderna kökets exakthet och världens kryddor till en lunch som känns både nära och ny. En måltid som inte följer regler, men som följer hjärtat.

28 september – Billy White

Eld, rörelse och god mat i vacker natur

Från stjärnkök till stigar — Billy White har bytt vita dukar mot löparskor, men maten är fortfarande en viktig del av allt han gör. Idag driver han Trail Experience Sweden och kombinerar mat, rörelse och natur i allt från traillopp till pop-up-måltider. På osprey fram studio lagar Billy mat över öppen eld – med bra råvaror, tydliga smaker och fokus på att det ska kännas bra efter en dag ute. Det blir en god lunch, lagad på plats och serverad i en miljö där både kropp och huvud får landa.

Oktober 2025 — fortsättning följer...

Långluncherna tar inte slut i september. Fler kockar, uttryck och berättelser väntar i oktober. Nya namn, nya eldar. Mer info kommer snart.

Långlunch 2025 på Osprey Farm Studio

Här samlas mathantverkare, odlare och matälskare kring långbord under pergolan, mitt i grönsaksodlingen. Lunchen tillagas över öppen eld och serveras i sin mest direkta form med säsongens skörd som utgångspunkt. Varje långlunch bjuder på unika tolkningar av smaker, texturer och råvaror, skapade av inbjudna kockar och hantverkare, i samspel med platsen och dagen. Din plats är garanterad först efter att betalning är genomförd. Vid gruppbokningar, samordna gärna bokning och betalning via en kontaktperson.

  • Pris: 1350 kr per person (inkl. alkoholfri dryck)

  • Lokal dryck finns tillgängligt mot tillägg

  • Tid: kl. 12.00–16.00

  • Plats: Fogdö Vik 6, 645 92, Strängnäs

  • Boka via e-post: langlunch@ospreysweden.se

  • Swish: 123 682 11 77

Avbokningsregler

  • Avbokning senast 14 dagar före: full återbetalning

  • Avbokning 3–10 dagar före: 50% återbetalning

  • Avbokning senare än 48 timmar före: ingen återbetalning

  • Du kan alltid överlåta din plats till någon annan utan kostnad


Långmyre Vineri - Lindeborgs Eko Retreat

 Långmyre Vineri gäster Lindeborgs Eko Retreat 28 och 29 mars

I mars ser vi fram emot att välkomna Andrea Guerra och Emma Serner, grundarna av Långmyre Vineri på Gotland.

Andrea är ursprungligen från Salerno, Italien. Han är enolog med mångårig erfarenhet inom vintillverkning. Emma Serner är från Sverige med stark koppling till Gotland och en stor passion för vin och konsten bakom att göra det. Tillsammas skapar de Långmyre Vineri som i grunden handlar om kärlek. En kärlek till varandra och planeten vi lever på.

Under kvällen med Emma och Andrea vill dem inte bara dela med sig ​​av ett fint urval av viner, utan också det hantverk och den omfattande kunskapen som framställningen av dessa viner kräver.

"Vi ser fram emot att guida gästerna genom vinodling, vinmakning och den gotländska terroiren".

Ackompanjerat av en välkurerad meny får ni uppleva svenskt vin i en ny tappning som lämnar en unik upplevelse rikare.

Till drycken serveras en matchande gourmetupplevelse i många serveringar som tillagas av gårdskocken Peter Andersson.

Stanna gärna över natten. Starta vistelsen med en bastu, kalldopp i ekopoolen och skogspromenad. Avsluta morgonen efter med gårdsfrukost.

En fulländad middag i minst sex rätter och snacks.

Dryckespaket ingår.

Pris: 2350 kr

Välkommen att boka med ett mejl till Julia på info@lindeborgs.com


Påsklunch på Påskdagen den 20:e april

Vad vore en påskdag utan en lunch på Hornudden?? Ja, det vi inget om eftersom vi serverat påsklunch/påskbrunch under närmare 15 år. Olika kockar, olika upplägg men alltid lunch på påskdagen och så även i år alltså.

En trerätters lunch som vi skördat allt som är skördeklart för att fylla tallrikarna med mycket primörer. Du väljer om du vill äta kött, fisk eller vegetariskt till varm rätt. Vi har bestämt förrätten som är vegetarisk men till dessert finns flera att välja mellan. Utvalda dryckespaket och vi har både med och utan alkohol. Mycket äppeldrycker som cider och must men även vin och öl och snaps till den som vill ha en nubbe till påsk.


Påskmiddag på Långfredagen den 18:e april

Enligt lång tradition serverar vi middag på långfredagen och i år blir det fyra serveringar med tema Påsk, förstås! I restaurangen med milsvid utsikt över Mälaren med lokala och ekologiska eller vilda råvaror. Så mycket vi kan skörda i trädgården och vem vet kanske har den första sparrisen tittat upp! Mestadels lokala drycker men vi har vin som rest lite längre också även om vi har stort fokus på cider. Välkommen att boka ditt bord


Skördetid - Högsommartid - Gårdshuset i Tuna

Skördetid - Högsommartid
16 augusti kl 19.00
Sommarmåltid: - När naturens ymnighetshorn svämmar över…
Vår matsal i allmogestil tar emot 10 gäster runt ett och samma bord. Vi startar upp med tre till fyra aptitretare, om vädret tillåter serveras de ute i trädgården.
Runt vårt gedigna handbyggda bord av alm dukar vi för fyra serveringar utifrån säsongens råvaror och kvällen avslutas med kaffe och sötsak med möjlighet till avec.
Varmt välkommen!Måltid: 1 200kr /p
Dryckespaket vin: 700kr /p
Dryckespaket alkoholfritt: 500kr /p

MIDDAG I GÅRDSHUSET
Vårt Gårdshus sägs vara byns äldsta boning. I detta timrade bygge från tidigt 1700-tal har vi inrett med kök och matsal. Här serverar vi småskaliga noga utvalda måltider av hög gastronomisk nivå där hantverk & tradition möter den moderna människan i en varm allmogemiljö. En upplevelse för fyra till tio personer runt ett handgjort matbord i Alm från Selaön. 

Svensk mat i midsommartid - Gårdshuset i Tuna

Svensk mat I midsommartid, 25 juni kl 19.00
Sommarmåltid: - Sommarens godaste smaker i vår tappning
Vår matsal i allmogestil tar emot 10 gäster runt ett och samma bord. Vi startar upp med tre till fyra aptitretare, om vädret tillåter serveras de ute i trädgården.
Runt vårt gedigna handbyggda bord av alm dukar vi för fyra serveringar utifrån säsongens råvaror och kvällen avslutas med kaffe och sötsak med möjlighet till avec.
Varmt välkommen!

Måltid: 1 200kr /p
Dryckespaket vin: 700kr /p
Dryckespaket alkoholfritt: 500kr /p

MIDDAG I GÅRDSHUSET
Vårt Gårdshus sägs vara byns äldsta boning. I detta timrade bygge från tidigt 1700-tal har vi inrett med kök och matsal. Här serverar vi småskaliga noga utvalda måltider av hög gastronomisk nivå där hantverk & tradition möter den moderna människan i en varm allmogemiljö. En upplevelse för fyra till tio personer runt ett handgjort matbord i Alm från Selaön. 

Vi firar in våren: Pizza i trädgården

Torsdagen den 1:a maj firar vi in våren med pizza i trädgården. I flera år har vår pizzaugn fått vänta på ett publikt tillfälle att bli använd men i vår är det dags. Oskar kommer att sätta degar, Karin kommer att plocka grönt och beställa ost, Mats kommer att samla ved och elda flera dagar i förväg och sen samlar vi personal från olika hörn och kör. Du kommer väl! Det är smart att boka din pizza i förväg för om det blir fint väder kan det bli kö och om det blir kallt blir det trångt inomhus. Har du bokat har du förtur.


Vill du också synas här?

Vi vill gärna bli fler! Arbetar du med lokal mat i Sörmland är du välkommen att bli medlem hos oss.

Bli medlem

Sörmlands Matkluster

Sörmlands Matkluster består av ett hundratal små företag som alla värnar den lokala sörmländska maten. Vi arbetar med kärlek, hantverk och passion för att producera och tillaga mat och dryck från Sörmlands lustgård.

Medlemssidor

Här samlar vi viktig information och nyheter för dig som är medlemsföretag i Sörmlands Matkluster.

För medlemmar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad med senaste nytt om matfester, producenter och aktiviteter i matlänet Sörmland.

Privacy Preference Center