White Guide 28 augusti, 2021

SVEPET: Det har såtts och såtts och nu är det äntligen dags att skörda. Gör en utflykt till några av dem som är i full gång med att ta reda på allt – och passa samtidigt på att handla grönt att själv förädla. Vi listar sju platser nära Stockholm som är extra roliga att besöka just nu.

Text: Nadia Chapuis
Foto: Karshamra Mat & Trädgård / Osprey Farm / Rosenhill

 • Huvudsta Trädgård, Solna 
  Precis nedanför Hufvudstad Gård, intill strandpromenaden med fin utsikt över Bällstaviken, finns en ekologisk och ”logisk” stadsodling med flertalet pågående odlingsexperiment på temat hållbarhet. Här odlas grönsaker, örter och blommor och man håller även bin och vaktlar. Ofta öppet på fredagar, men spana in aktuella tider och erbjudanden via sociala medier. Först till kvarn gäller och det går att förboka. Fika finns på parkcaféet intill och det är även nära till Augustendals 4H-gård. Tips! En del grönsaker och vackra ätbara buketter levereras också till Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg och säljs vidare där.
  foodloopz.se/huvudstatragarn
 • Karshamra Mat & Trädgård, Botkyrka 
  Under skördesäsong är det förstås extra mycket aktivitet ute hos Agnes och Mauritz Larsson på Karshamra i Grödinge. Här bedrivs andelsjordbruk och paret med medarbetare levererar grönsaker till privatpersoner i stan (i kassform), men även till krogar som Adam/Albin, Kagges och Växthuset. Varje fredag och lördag är Karshamras gårdsbutik öppen och till bredden full av grönt! Då går också pizzaugnen varm, fast degen måste förbokas via instagram eller mail. Andelsägare får också njuta av den stora skördelunchen i slutet av säsongen.
  karshamramatochtradgard.com 
 • Nibble Handelsträdgård, Järna 
  I Järna tas många goda initiativ inom hållbar odling och matproduktion och här finns gott om mathantverk att njuta av, på exempelvis Skillebyholm och Saltå Kvarn. Här ligger även Nibble Handelsträdgård med sin biodynamiska grönsaksodling och en gårdsbutik med härskördat samt lokala godsaker. Och så erbjuds självplock av snittblommor. Nibble samarbetar även med trädgårdskooperativet Under Tallarna och har ofta deras grönsaker och plantor till försäljning. Öppet lördagar och söndagar under skördesäsong.
  facebook.com/Nibblehandelstradgard
 • Osprey Farm, Strängnäs 
  Höstens långluncher med specialinbjudna matpersonligheter är tyvärr redan fullbokade men väntelista finnes. Har du tur norpar du en plats på Lisen Sundgrens vandring om vilda växter den 12 september. Övriga, misströsta ej! Varje lördag kl 10–14 under skördesäsong anordnas farmers market där ekologiska grönsaker från odlingarna, blommor, honung och keramik gjord på gården är till försäljning. I trädgårdsköket finns att äta på temat ”farm to fire” (grillat grönt från odlingarna) samt fika i form av hembakat och vildmarkskaffe.
  ospreysweden.se
 • Rosendals Trädgård, Stockholm  
  Sugen på en mindre utflykt? Det finns ett föredömligt alternativ på Djurgården. Under sommaren har de flitiga folket på Rosendal syltat, saftat och lagt in, vid sidan av den dagliga verksamheten i trädgårdscafé och gårdsbutik alltså. På fredagar och lördagar (kl 11–16) skördar trädgårdsmästarna extra mycket grönt och ställer till med skördemarknad. Här erbjuds också självplock av biodynamiskt odlade snittblommor – du lånar sax i plantboden och betalar efter vikt.
  rosendalstradgard.se
 • Rosenhill, Ekerö 
  På Rosenhill, en färgstark extra-allt-gård med musteri, café och gårdsbutik samt flertalet roliga evenemang, kurser och aktiviteter (ofta innefattande dans och musik) är det svårt att ha en tråkig stund! Den 28:e augusti är det skördefest – med betoning på fest! Caféet bullar upp med fika hela dagen och gårdsbutiken är laddad med mat- och dryckeshantverk samt nyskördade grönsaker från de biodynamiska odlingarna. På kvällen serveras de förädlade råvarorna i utebaren innan bandet Bicycle Beat kliver upp på scenen. Tips! Varje söndag under skördesäsong (utom 29/8) kommer Rosenhills gårdsbutik till Reimersholme Hotel i Stockholm.
  rosenhill.nu
 • Slottsträdgården Ulriksdal, Solna  
  En stillsam promenad i trädgårdarna kring Ulriksdals slott gör inte ont. Speciellt inte i skördetid när trädgårdens självplock på frilandsodlingen är öppen. Pris och aktuella grönsaker och blommor finns på hemsidan. Fikar gör du bland blommor och bin i frilandsfiket, eller i trädgårdscaféet. Ett annat alternativ är att vandra upp till värdshuset där restaurang Emmer serverar nyskördat från den vackra köksträdgården.
  rappne.se
  restaurangemmer.se

Läs också:
• 30 ställen att nuta egenodlat på i Sverige, 16 april 2021