”Vi måste jobba tillsammans”

Som en del i ett projekt åkte 16 svenska producenter och fyra kockar till San Fransisco för att lära sig mer om affärsmodeller. I området finns en lång tradition av bland annat sam­arbeten mellan gårdar och restauranger. Från Sörmland deltog Erika Olsson – Onsberga, Ebba Widén – Öja gård och Oskar Nyström – Hornudden samt Rocco Gustafsson som ansvarar för Sörmlands matklusters olika matevent. 

 

 

Under resan till San Francisco besöktes en särskild Farmers market där man jobbar väldigt tätt med den lokala restaurangnäringen. Foto: Rocco Gustafsson

Det är föreningen Exceptionell Råvara som genomfört resan, som en del i EU-projektet Korta Livsmedelskedjor. Finansieringen kommer från landsbygdsprogrammet och europeiska jordbruksfonden för landsbygds­utveckling.  Projektledare är Erika Olsson, ekobonde på Onsberga gård i Sörmland och även ordförande Ekologiska Lantbrukarna. Den andra projektledaren är Rocco Gustafsson, som till vardags är gymnasie­lärare i Eskilstuna, men som under många år även varit projektledare för Sörmlands Matkluster.

Resan genomfördes i januari efter att ha blivit uppskjuten på grund av pandemin. Idén till projektet och resan väcktes nämligen redan 2016.

Läs hela artikeln här!