Ett digitalt verktyg som underlättar affärer mellan lokala matproducenter och kommunala kök byggs av Sörmlands Matkluster tillsammans med teknikutvecklarna bakom tjänsten FarmUp. Utvecklingsarbetet görs i samverkan med lokala matproducenter samt Eskilstuna, Strängnäs och Gnesta kommun.

”Projektet vi driver heter Lokal mat i offentliga kök. Vi bygger en lösning som tar avstamp i Sörmlands Matklusters tidigare arbete med kartläggning av de hinder som är orsaken till att det sällan blir affärer mellan lokala matproducenter och offentlig sektor”, berättar Sörmlands Matklusters projektledare Jenny Gullstrand.
Lokal mat efterfrågas i offentlig sektor. Att säkerställa och skapa förutsättningar för lokal matproduktion är en del av beredskapsarbetet som många kommuner arbetar med. Till hösten väntas kraven på livsmedelsberedskap skruvas upp ytterliga och det digitala verktyget kan då hjälpa kommunerna i beredskapsarbetet.

Under hösten är en första version av verktyget klart. Utvecklingen med fler funktioner i verktyget ska fortsätta och lösningar för logistik och avtal behöver anpassas utifrån varje kommuns förutsättningar. Målet är att fler kommuner ska kunna använda verktyget framöver.

”FarmUps digitala lösning för att sälja och synliggöra lokal mat är grunden för utvecklingen av det verktyg som vi nu bygger, som riktar sig till offentlig sektor. Vi ser att denna digitala lösning har stora potential att lösa de utmaningar som inte bara finns här i Sörmland, utan även nationellt” säger Roger Tiefensee, ordförande i Sörmlands Matkluster.

Dessa funktioner ska finnas i verktyget

  • I det digitala verktyget kan kommunernas måltidsplanerare hitta lokala producenter, skapa långsiktiga relationer och efterfråga produkter.
  • Producenterna kan synliggöra sina produkter och presentera gårdens verksamhet. Information som kan användas i matsalen för att berätta och lära om maten.
  • Verktyget används i köken för att se sortiment och beställa lokalproducerade råvaror.
  • Lokala råvaror med kort datum synliggörs och inhandlas för minskat matsvinn
  • Kommunen kan mäta hur mycket lokal mat de handlat

 

FarmUp drivs av företaget Rosenkvarn AB. FarmUps digitala lösning möjliggör försäljning från lokala producenter till både företag och privatpersoner. Detta görs framgångsrikt främst till butiker och restauranger i Hälsingland och Gästrikland, där 42 ICA-butiker är kopplade till plattformen. Nu byggs även en lösning för offentliga kök.
www.farmup.se

Projektet Lokal mat i offentliga kök finansieras av Leader Södermanland, Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

För mer information

  • Jenny Gullstrand, projektledare Lokal mat i offentliga kök. Tel 070-740 11 40, jenny@valingegard.se
  • Roger Tiefensee, ordförande i Sörmlands Matkluster, Tel. 070-263 36 02, rogertiefensee@gmail.com
  • Michael Degirmen, VD Rosenkvarn AB, FarmUp, Tel. 073-638 63 31, michael@farmup.se

 

Leader, Jordbruksverket, EU