Tisdagen 2/11 arrangerades Tore Wretman symposiet 2022 i Campus Albano vid Stockholms universitet.

Syftet med symposiet var att lyfta fram och positionera svensk måltidsforskning och måltidsutveckling, och att formulera några av de policyfrågor som är av betydelse för gastronomins framtida utveckling i Sverige och internationellt. Bakom årets symposium står Måltidsakademien, Gastronomiska Akademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Nordic Association for Food Studies.

Tore Wretman symposiet

fr. v. Carl-Jan Granqvist, Tore Wretman Symposiet 2022 / Patrik Arneke presenterar Sörmlands måltid / Uppvisningsbord för Sörmlands måltidsdukning med utvalda hantverkare. Rosendals Krukmakeri, Osprey Studio, Skeppsta Hytta.

Kvällen avslutades med en festmåltid med “Sveriges Nya Landskapsmåltider” med tre utvalda län.

I restaurang Proviant Albano’s kök och matsal serverades en trerättersmeny från 3 av landets 25 landskapsmåltider. Sex av de kockar som varit involverade i att ta fram de nya landskapsmåltiderna blev inbjudna från Södermanland, Närke och Östergötland var på plats för att både tillaga rätterna och presentera sina rätter. En unik middag och sammanslagning av olika måltider blev det ett smakprov på vad Sveriges län har att erbjuda. Sörmland fick chansen att visa upp sin huvudrätt med vildsvin, Åkeröäpple från Sörmland, svart trumpetsvamp och rostad kålsky. Läs mer om måltiden här!

Tillsammans med Närke och Östergötland blev det en fantastisk middag och vårt allra första tillfälle att visa upp sitt län i måltiden.

Meny
Förrätt – Närke
Fisksoppa med Hjälmargös och morot från Stora Mellösa
Roger Hjelm, Sjökrogen Katrinelund / David Lindqvist, Krogen som inte finns

Huvudrätt – Södermanland
Äppelrimmad vildsvinskarré med Åkeröäpple från Sörmland, svart trumpetsvamp och rostad kålsky. Trädgårdsassiette med smörstekta grönsaker och friterad matdinkel och libbsticka.
Tobias Andersson, Edsbacka Bistro Strängnäs / Patrik Arneke, Gårdshuset Selaön

Efterrätt – Östergötland
Färskostmousse smaksatt med fläder, med rabarber och kryddflarn med anor från heliga Birgittas tid.
Thomas Gustafsson, Villa Baro Åtvidaberg / Peo Jonsson, Mjölby Stadshotell

fr. v. Thomas Gustafsson, Villa Baro Åtvidaberg / Peo Jonsson, Mjölby Stadshotell / David Lindqvist, Krogen som inte finns / Patrik Arneke, Gårdshuset Selaön / Tobias Andersson, Edsbacka Bistro Strängnäs / Roger Hjelm, Sjökrogen Katrinelund