Arboga

Sörgården Måla

Jag kokar marmelader såser, senap, ketchup och bakar gourmetknäcke, som jag började några år efter jag flyttade hit till Sörgården Måla sommaren 2004. Här fann jag mitt paradis i den vackra miljön vid Hjälmarens norra strand. Jag är en livsnjutare och hade sagt upp mig från min tjänst som säljare av IT-tjänster, för att i stället förverkliga mina drömmar…

I denna vackra och inspirerande miljö bestämde jag mig för att utveckla mitt starka intresse för av mat och matlagning – och goda smaker! Jag lärde mig tidigt att mat blir som godast om man använder produkter av högsta kvalitet.

På gården har jag ett litet plommonträd som gav mycket frukt, sommaren 2009 . Jag tog en del och lagade jag en plommonmarmelad efter ett recept i min gamla ärvda kokbok från tidigt 50-tal. Det blev min Julmarmelad och min första produkt och som jag fortfarande har kvar i sortimentet.
Inför julen skulle jag ut och pröva lyckan på några julmarknader, och jag bakade ett knäckebröd för att göra det lättare för kunderna att provsmaka marmeladen, det blev Hjälmareknäcke.

Det är nu 12 år sedan och sedan dess har jag tagit fram många, många fler produkter, inte bara marmelader utan även såser, senap, ketchup och dip m.m. Idag har jag en artikellista med ca 150 artiklar, och jag är hela tiden ute efter nya goda och unika smaker.

I dag säljer jag mina produkter i min gårdsbutik, webshop och till återförsäljare runt om i Sverige, Finland och Danmark.

Gårdsbutik & Trädgårdscafé – en utflykt värd en omväg

För 2015 år sedan öppnade jag min gårdsbutik, som till en början var enkel lagerförsäljning, sen har jag utvecklat den.

Min gårdsbutik ligger i ladan, som byggdes runt 1900, i det gamla svinstallet. Sortimentet är främst mina egna produkter, utöver det erbjuder jag ett urval främst lokalproducerade produkter men även en del andra småskaligt producerade produkter som jag själv tycker om och vill erbjuda mina kunder.

Sommaren 2020 öppnade jag ett sommarcafé i trädgården. Välkommen att stanna till vid Sörgårdens nyöppnade trädgårdscafé. Slå dig ner i det lummiga, gröna och få en ny dimension av sommaren. Här står bord och bänkar utplacerade på behörigt corona-avstånd mellan träden, hängmattan rör sig sakta i vinden och ängsblommor och perenner skapar färgklickar i grönskan. Här växer humlen hög bredvid libbstickan, äldre sorters rosor trängs med klarblå riddarsporrar vid hönsgården och i ett av växthusen brer tomatillon ut sig, ursprunget till våra tiders tomater.

Vårt sommarcafé bygger på att det skall vara enkelt men gott. Det bjuds nymalet och nybryggt kaffe med hembakat — kanelbullar, surdegsbaguette, bananbröd eller scones med valfri marmelad, pizza bulle med surkål. Här säljs också den välsmakande glassen, gjord på naturliga råvaror, från Grinda säteri i Malmköping.

Beställ online

20kr

Sörgården Måla

Blåbärsmarmelad med choklad. Marmeladen gjord på goda blåbär och den finaste chokladen

En fantastisk god marmelad av skogens svarta guld, blåbär. En full frisk fruktig smak balanserad…

20kr

Sörgården Måla

Blåbärsmarmelad med lavendel. En härlig blåbärsmarmelad gjord med lavendel och kärlek

Romantik? Njutning! Blåbärsmarmelad med lavendel - de djupa svenska skogarna möter ett soligt…

55kr

Sörgården Måla

Blåbärssylt, 70% bär, 200g

Blåbär är fantastiskt gott och en av de vanligaste växterna i Sverige. Blåbärsriset täcker cirka 17…

93kr

Sörgården Måla

Blåbärsås - en spännande smakrik chilisås på blåbär - Odens Svarta Droppar

Njut av den syrliga, fräscha smaken av svenska blåbär i kombination med den perfekta mängden värme…

185kr

Sörgården Måla

Chili älskarens dröm - Tre utsökta chilimarmelader

Letar du efter den perfekta presenten till en chiliälskare? Sök inte längre! Våra tre läckra…

20kr

Sörgården Måla

Chipotlemarmelad. En utsökt rökig chilimarmelad

En rökig utsökt god marmelad gjord på röd paprika, rökt paprika och Chipotle Morita (rökt chili).…

85kr

Sörgården Måla

Chipotlesås - En fyllig mustig rökig chilisås - Fenjas Heta Rökdagg

En fyllig mustig rökig sås med mexikanskt inspiration. Smak och hetta av mexikansk chipotle (rökt…

21kr

Sörgården Måla

Cumberland - ett klassiskt fruktigt engelskt tillbehör

När denna fantastiska smakexplosion föddes hos mig tyckte folk den var lika yuppie som…