Långlunch 2022 på Osprey Farm!

När vi nu öppnar upp bokningen är det tid för oss att sakta börja med vårbruket, men dessa tider präglas också av en stor oro i världen. Klimatkris, krig, stress och omställningar. Det väcker både praktiska frågor kring matproduktion och framtiden – men också mänskliga, får man ens tillåta sig att njuta?

Vi tror allt fler känner behovet av resiliens, i form en levande landsbygd och mer lokalproducerad mat. Vi tror också att resiliens är att skapa starka sociala samhällen. Att få slå sig ner, mötas över en bit mat och prata. Kanske är det just den sortens sammanhang som det behövs mer av, tänker vi. Hur sjutton ser då ett lokalt matskapande system ut, frågar vi oss. Där alla delar upprätthåller varandras existens, istället för att rasera naturens? Smakar grönsaker annorlunda när de kommer från en jord där mikrolivet är rikt? Hur ser menyn ut när alla råvaror är nyskördade från grönsaksbäddarna bredvid uteköket där de tillagas? Vilka samtal och tankar uppstår under en sådan måltid?

Det är vad vi vill bjuda in till – att få mötas kring närodlad mat, skickligt tillagad mitt i naturen. Fem kockar, fem långluncher, en sörmländsk NO dig-odling. Välkommen!

Långlunch @ospreyfarm

Sveriges Michelin stjärnkockar inspireras fritt av det som finns i odlingsbäddarna med omnejd på Osprey Farm och kreerar egna magiska menyer. Alla unika på sitt sätt.. Långluncherna pågår som vanligt mellan 12-17. Vi börjar med en presentation av platsens arkitektur, odling och keramik mitt i naturen intill Mälarens strand och vidare med en vild växtvandring med Lisen Sundgren. Välkommen att boka årets Michelin Långlunch!

Hur bokar man Jacob, Fredrik och Johan?
Ange antal personer och underlättar vid gruppbokning att en person i gruppen samordnar bokningen och betalningen. Vi återkommer med bokningsbekräftelse först. Vid bekräftelse blir din bokning giltig vid inbetalning 1250 SEK inkl alkoholfri dryck/person. I år kommer vi även att kunna erbjuda vin och öl.
Boka: langlunch@ospreysweden.se
Swish 123 682 11 77
Vid avbokning 2 veckor innan återbetalas 50 % . Vid inställd långlunch återbetalas 100 %.

Läs mer HÄR!

12 augusti
Jacob Holmström, Gastrologik

När vi öppnade Gastrologik var vårt första beslut att ta bort den klassiska menyn. Vi gjorde det bara för att kunna arbeta helt i nuet, anpassa våra rätter efter vad som fanns just där och då. Inte lova något på förhand i form av en skriven meny som vi sen var tvungna att förhålla oss till – Logiskt. När Johnny och Ina frågade om jag ville komma ut och laga mat så var det första jag tänkte att jag vill ta Gastrologik-filosofin till nästa nivå. Låta Osprey Farm och närliggande skogarna och sjöar bestämma innehållet i menyn och helt enkelt utgå ifrån platsen och tiden. Samma filosofi som vi alltid haft, men vi tar restaurangen till producenten istället för tvärt om.

28 augusti
Fredrik Johnsson, Volt

Drev Volt i 9 år, en råvarufokuserad restaurang med stjärna i Guide Michelin. Har efter stängningen av Volt hjälpt Lindeborgs eco reatreat att starta upp gårdsköket, tagit mig an ordförande rollen i Exceptionell Råvara, skrivit en bok tillsammans med Ola & Lena ifrån Högtorps gård samt bakat på bageri Petrus. Sommaren 2021 flyttade jag hem till västkusten och norra Halland där jag nu smider nya planer…

4 september
Johan Björkman, Koka

Jag jobbar som kökschef och lagar mat på Restaurang Koka i Göteborg där jag arbetat sedan 2007. Restaurang Kokas ledord är Modern västsvensk gastronomi och fokus ligger på fisk och skaldjur men framför allt grönsaker. På Koka försöker jag att plocka alla råvaror från närområdet och från producenter som jag delar samma värderingar med. Jag har även skrivit en bok om mina tankar och idéer ”Det Nordiska Skafferiet” Där jag förklarar hur vi jobbar med att bygga upp ett skafferi för vintern.

Nyhet 2022: Långlunch “Hemma hos Ospreyfriends”

Våra vänner har bjudit hem oss och vi tar med farmens första och sista skörd för året. Vi börjar hos familjen Öhmans, en perfekt start på sommaren med långbord och långa samtal under eken vid vattnet i Mariefred och slutar på Edsbacka hos Tobias i Strängnäs Hamn på skördefest med parhästen och gästkocken Pär Stenberg och vinimportören Wine Trade. Långluncherna pågår mellan 13-17 hemma hos Gustav och Tobias.

Hur bokar man Gustav och Tobias?
Ange antal personer och underlättar vid gruppbokning att en person i gruppen samordnar bokningen och betalningen. Gustav och Tobias återkommer med bokningsbekräftelse. Vid bekräftelse blir din bokning giltig vid inbetalning 1250 SEK inkl alkoholfri dryck/person.
Boka Gustav 10 juli här
Boka Tobias 25 september här

10 juli
Gustav Öhman, Skalla Bord i Mariefred

Är ödmjuk. Lever för, i, på, under och över mat. Tror på naturen. Från Aquavit i New York, Noma i Köpenhamn, Djuret, Oaxen i Stockholm till eget ställe, Taxinge krog och nu med nyöppnad restaurang Skalla Bord 2021 i Mariefred intill Mälaren. Restaurangen måste följa råvarorna, inte tvärt om. Vad finns egentligen runt om kring oss, just nu? Och då menar jag inte bara på gårdarna och odlingarna, i skogen och vattnet, utan också i hyllorna och i källaren. Rådande säsong dominerar förstås, men det finns alltid spår av andra tider. Torkat, inlagt, renderat eller på annat sätt preserverat.

25 september
Tobias Andersson, Edsbacka Bistro

Jag är kökschef och ansvarar för driften av bistron i Strängnäs Hamn. Min passion för mat genomsyrar hela menyn och restaurangen, där även de minsta detaljerna spelar stor roll. Jag trivs bäst bakom kulisserna i hjärtat av restaurangen och ser det som en självklarhet att jobba från grunden och använder närproducerade råvaror efter säsong. Min matlagning är inte avancerad utan handlar om bra råvaror som har handskats med omsorg i ett vällagat utförande. Jag bjuder in till Långlunch 25 september med Osprey Farm & Studio, Johnny & Ina M Andersson samt inbjudna gästkocken Pär Stenberg. Vi erbjuder en extra bonus: Vinimportören Wine Trade kommer att servera hållbara, naturliga & ärliga viner från småskaliga producenter.