Whiteguide uppmärksammar Mathias Dahlgrens restaurang Rutabaga!

Han är inte bara en skicklig matlagare den där Mathias Dahlgren, han har även ett synnerligen vått pekfinger. (Nej, inte för att det varit i såsen.) Han ympade om det självbetitlade fine dining-templet på Grand Hôtel till vegetariska Rutabaga för tre år sedan, precis när den växtbaserade trenden inom både hög och låg gastronomi tog fart. Namnet är också det briljant tajmat. Rutabagan – alltså det amerikanska och franska ordet för kålrot, snott från västgötskans rotabagge – är också den osande aktuell. Underbara kålrötter, världens första bok helt dedikerad till den brandgula rotsaken har nämligen just landat i bokhandeln*. Det växer heller ingen mossa på apéritiflistan där moderna, arbetade drinkar trängt ut bubblet. Rutabaga olive martini är varken drajja med oliv eller en dirty martini utan något betydligt mer välstädat och rent olivsmakande. Den udda mixturen saffran, malört, bourbon spretar förvånansvärt lite och har en väl avvägd beska.

Läs hela repotaget här!