Jalapenomarmelad. En frisk och het chilimarmelad

20kr

Smaken börjar sött innan den övergår i den fruktiga hetta av jalapeños och syrligheten av lime, en beroendeframkallande marmelad. En söt het grön och mycket god marmelad med grön paprika, het jalapeño och frisk lime.

Den här produkten säljs endast genom en extern webbplats. Genom att klicka på knappen tas du till en annan webbplats i en ny flik.

Till produkten (Öppnas i en ny flik)

Beskrivning

Smaken börjar sött innan den övergår i den fruktiga hetta av jalapeños och syrligheten av lime, en beroendeframkallande marmelad. En söt het grön och mycket god marmelad med grön paprika, het jalapeño och frisk lime.

Chilimarmelad är gott och själva frukten chili har en intressant historia. Chilin har används i Amerika sedan 7500 f.kr. där man hittat arkeologiska fynd som visar på att man i Ecuador, så tidigt som för 6000 år sedan odlade chili.

Det var Christopher Columbus som sedan presenterade chilin för Europa efter att han upptäckte denna goda krydda! Den är rik på vitamin C, karoten (provitamin A) och B-vitaminer, så det är inte bara en fröjd för tungan att äta, utan även bra för övriga kroppen. Chili innehåller också mycket kalium, magnesium och järn. Deras höga halt av C-vitamin kan också öka upptaget av icke hem-järn från andra livsmedel.

Mina goda och heta chilimarmelader har alltså tre olika huvudingredienser. Jalapeno, Chipotle och Habanero.

Jalapeño, även den är en välkänd variant av arten spanskpeppar (dit även paprika hör). Den har en het och brännande smak och kallas även på spanska ”chile gordo”.

Så, nu till det starka. Chilifrukter innehåller capsaicin, vilket gör att den smakar starkt. Den starka hettan möts i Scoville och vanlig paprika ligger på 100 grader när jalapeno ligger på 2500 – 5000 scoville grader. Vill du åt den hettan så finns den i fröfestet eller i mellanväggarna på frukten! Den starkaste chilin som uppmätts är ”Carolina Reaper” och den låg mellan 1 500 000 och 2 200 000 Scoville!

Köp min Jalapeñomarmelader till grillat och till ostbrickan. Varför inte grilla en hamburgare och ha denna till eller bara på en bit ost tillsammans med annan tapas!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad med senaste nytt om matfester, producenter och aktiviteter i matlänet Sörmland.

Sörmlands Matkluster består av ett hundratal små företag som alla värnar den lokala sörmländska maten. Vi arbetar med kärlek, hantverk och passion för att producera och tillaga mat och dryck från Sörmlands lustgård.

Privacy Preference Center