Pressmeddelande

Stolta Måltiden 2022 i Eskilstuna • Vi lyfter Eskilstunas Gastronomi och Besöksnäring – Vi gör Måltidsevolution

Igår genomfördes Stolta Måltiden, som är ett nytt inslag som syftar till att lyfta och hylla besöksnäringen i Eskilstuna. Arrangemanget ägde rum på Valvet Coworking, Sparbanken Rekarne. Eftermiddagen inleddes med föreläsning av Carl Jan Granqvist som talade om “Värdskap – en viktig del för skapa en destination”. Kristina Ossmark, Kommunikation och hållbarhetsdirektör för Martin & Servera höll ett inspirerande föreläsning om “Trender & utveckling på restaurangmarknaden just nu”

Prisutdelning i följande kategorier ägde rum: Stolt måltidshantvekare, Stolt värdskap, Bästa måltidsupplevelse, Stolt offentlig måltid, Årets stjärnskott inom besöksnäringen & Årets hållbarhet.

De vinnande i varje kategori är:

Stolt måltidshantvekare: Emil Brunasso Bruhn Sundbyholm Slott

Motivering: “Välutbildad köksmästare med erfarenheter från bland annat Grythyttan och London. Brinner för matlagning och ledarskap i köket.”

Stolt värdskap Malin Roos, Malin store

Motivering “Engagerad, hjälpsam och duktig på att känna igen sina återkommande kunder, har alltid ett leende när man går in i butiken”

Bästa måltidsupplevelse HP 12 Anders Kruhsberg och Fredrik Wennerström

Motivering: “Tänk dig en lokal som egentligen har varit något helt annat än restaurang och att du inte hittar den i stan utan intill en sjö ute på landet utmed en strand, där matskaparna tillsammans inspirerats av mästaren Fredrik Wennerström att laga en magisk buffé med så mycket pricksäkra rätter, som serveras till hit- o ditresta från hela Södermanland men även gäster från grannlänen fanns runt borden. Nära åttio personer njöt av en afton bland många som HP12 arrangerat, magisk stämning med levande musik.”

Stolt offentlig måltid Ulrika Hammarbäck, Paddington Foodcourt, British Junior

Motivering: “Varje dag så lagas det 1000 portioner i den fantastiska restaurangen Paddington Foodcourt av supergod o hälsosam mat på skolan British Junior. Stor kompetens krävs för att laga mat som tilltalar elever i åldrarna 6-15 år men här äter eleverna med glädje. Kompetensen är bred, från klimatsmarta inköp till kunskaper om hur råvaran används utan något svinn till innovation av nya rätter. Se gärna på Instagram, matlagningsglädje i bästa (paj)form, lyx på en tallrik och prisade av White Guide Junior!”

Årets stjärnskott inom besöksnäringen Todd Hedström, Y-won Bar o Grill

Motivering: “Todd som endast är 19 år har visat otroligt fint värdskap och stor flexibilitet. Han har med stor stolthet levererat service i både vår a-la-carte restaurang Y-won Bar o Grill, på Bishops Arms samt i vår festvåning. Inte nog med att han är duktig och stolt servitör, han är även en stjärna i köket.”

Årets hållbarhet Passage Vinkafé, Viktor Sund

Motivering: “Unikt tillskott till Eskilstuna som ger en helt ny dimension på vinscenen. Här serveras viner som är så hållbara som viner kan vara. Modigt att våga ta en helt ny väg i en stad där detta saknats!”

Förutom äran får varje pristagare utbildningsstipendium sponsrat av restauranggrossisten Martin & Servera.

Juryn har bestått av

Martin Roos, avgående VD Destination Eskilstuna

Emelie Gard, ordförande Position Eskilstuna

Annica Åkerblad, ordförande Hotell- och restaurangföreningen Eskilstuna

Marie Mulvad Fransson, rektor Zetterbergsgymnasiet

Anette Fogelberg, biträdande rektor Rinmangymnasiet

Malin Ahnelöv, affärsutvecklare & processledare Stolt Mat i Sörmland

Kvällen avslutades med en middag komponerad av lokala aktörer, Hanna Redin kock Compass Group, Thomas Becker köksmästare Café Valvet och Håkan Larsson konditor på konditori Janelings. Underhållningen bestod av pianisten David Lindström, Eskilstuna Dansakademi och dragspelaren Ari Haatainen, Blomsterarrangemang av Ecoflor.

Kvällens meny

Snittar: Mousse av Linnea vitmögelost från Jürss toppad med picklade fläderbär. Tomatsallad av tomater från Granerfeldts toppad med ramslöksaioli. (Solrosfrö)

Förrätt: Rökt älgentrecote serveras med syltad rödgul trumpetsvamp, granskott från Högtorps gård, krusbärssirap, pepparrotskräm, garnerad med salladsskott.

Varmrätt: Ugnsbakad Gös, stekt Abborre, blandad med rimmad lättrökt lake, variant av Sandefjordssås smaksatt med juice av tomater från Granerfeldts, krispiga jordärtskockor och smörstekta kantareller samt syrlig gurka toppad med löjrom från Mälaren.

Dessert: Mandeltartlette med kompott av Aromaäpplen smaksatt med cider från Pomologik toppad med kanelcrunch samt vit chokladkräm smaksatt med apelsin samt lättvispad vaililjgrädde.

Presskontakt:

  • Benny Skyttman Barrögård, projektledare, benny.skyttman@skyttman.se 070-6199576
  • Rocco Gustafsson, projektledare, rocco@finkultur.se 070-7905616

www.stoltamåltiden.se

Bakgrund till Stolta Måltiden

En destination kan ha många drivkrafter och en av de drivkrafter som vi anser bör vara den främsta är att erbjuda förträffliga måltider i kombination med ett genuint värdskap. Eskilstuna behöver fler stolta företag och drivna personer inom besöksnäringen – särskilt sådana med inriktning mot måltid och värdskap – och därigenom kommer också nya arbetstillfällen att skapas. Vi är övertygade om att det även kommer locka fler besökare till Eskilstuna som kanske önskar delta i kulturarrangemang/event, göra affärer eller etablera sina företag eller rent av bosätta sig i staden. Ett kulturellt besök – exempelvis en teater- eller musikupplevelse – blir så mycket mer komplett med en tilltalande måltid.

Det är av stor vikt för hela Eskilstuna att man med goda måltider tillfredsställer även den mest kräsne av besökare. Eskilstuna behöver fler restauranger och cafeér som syns i White Guide. White Guide är en restaurangguide som årligen testar och presenterar närmare 800 restauranger som sedan redovisas i olika format: bokform, webb eller app. White Guide utser också Sveriges bästa restauranger. Enligt SCB/Visita 2019 spenderar invånarna i Eskilstuna ca 25% mindre på restaurang än Västerås och riket i övrigt. Det ska vi se till att ändra på.

Efter pandemins påverkan på besöksnäringen då betydelsefull kompetens många gånger lämnade branschen, behöver vi nu tillsammans locka tillbaka våra duktiga kollegor och få fler att utbilda sig inom denna näring. För att lyfta och hylla personer såväl som företag inom besöksnäringen och handeln i Eskilstuna planeras genomförandet av ett nytt event: Stolta Måltiden. Det hela gick av stapeln på Valvet i Eskilstuna den 5 oktober 2022. Stolta Måltiden i Eskilstuna arrangeras av Position Eskilstuna i samverkan med Hotell- och restaurangföreningen i Eskilstuna, Destination Eskilstuna, Stolt Mat i Sörmland, Zetterbergsgymnasiet och Rinmangymnasiet.

Läs mer: www.stoltamåltiden.se