Landshövding Beatrice Ask Bjuder in Sörmlands Matkluster att ta fram Södermanlands landskapsrätt 2022

    • Vad definierar Södermanland som matlän?

 

Sveriges län inbjuds att delta med ett bidrag på en landskapsrätt till Gastronomiska Akademiens, Måltidsakademiens och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens gemensamma initiativ för ”Svenska Landskapsrätter”. De tre akademierna står gemensamt bakom ambitionen att profilera svenska måltider för att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla den gastronomiska turismen i Sverige.

Akademiernas förhoppning är att tillsammans med de 21 svenska länen stimulera till kreativa nytolkningar av lokala rätter och måltidstraditioner. På detta sätt kan vi väcka nya generationers intresse för landskapens betydelser av unika råvaror och måltider till glädje för svensk måltidskultur och landsbygdsutveckling.

Uppdraget leds av matklustrets styrelsemedlem, krögaren och kocken Tobias Andersson från Edsbacka Bistro i Strängnäs och till sin hjälp har han branschkollegorna Maria Printz och Patrik Arneke. Deadline för menyn är 30 april då recept med beskrivning av råvaror ska vara inskickat.

Vad är Sörmland på en tallrik?
Insjögös, spannmål, kål, gädda, gris, äpple eller rabarber?

Vi vill skapa en meny som representerar Sörmland i nutid, dåtid och framtid men med modern elegans och restaurangkvalité, men som kan tolkas på flera sätt och anpassas till storkök eller hemmaköket. En meny som håller för framtiden och som kan anpassas efter tid. En tillgänglig meny för alla sörmlänningar!

Lyssna på klipp från P4 Sörmland, 23 mars 2022

Läs artikeln från Strengnäs tidning, 23 mars 2022

landskapsrätt Strengnäs tidning