Tio idéer nomineras till 100% Cirkulärt

WHITE GUIDE: Juryn presenterar idag tio finalister till hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022. Årets finalister står för en mångfald av idéer för omställning till cirkulär ekonomi i restaurangbranschen. Ett tecken i årets omgång är att fler aktörer än restauranger skickar in idéer för branschutveckling, ett annat att social hållbarhet tar allt större plats. Den femte december utses de tre vinnarna som med innovationsstöd får hjälp att förverkliga sina idéer under våren 2023.

100% Cirkulärt är ett framtidsinriktat hållbarhetspris med innovationsprogram som under sex månader uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt från idé till verklighet. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler restauranger till omställning till den cirkulära ekonomin.

– Alarmerande rapporter om konsekvenserna av klimatförändringarna och den förlorade biologiska mångfalden kommer allt tätare. Därför måste omställningen av matsystemet göras nu. Och i den processen kan restauranger spela en avgörande roll, säger Per Styregård, juryns ordförande i 100% Cirkulärt.

Juryn i årets omgång av 100% Cirkulärt har mottagit en mångfald av förslag från hela landet. Idéerna handlar om allt ifrån matsvinn, smarta förpackningar och energibesparingar till inredningsdesign och social hållbarhet. Förslagen kommer från restauranger men även från andra aktörer som vill stötta restaurangbranschen i omställningen.

– Det är viktigt att så många som möjligt tänker hållbart och cirkulärt och samarbetar, inte minst nu när branschen har det tuffare än någonsin, fortsätter Per Styregård.

Juryn har nu valt ut de tio idéer som den bedömer bäst motsvarar kriterierna. De tio nominerade finalisterna till 100% Cirkulärt 2022 utan inbördes rangordning är:

  • Lilla Bjers – Inspirationsdagar om hur en grönsaksgård och restaurang utvecklas cirkulärt
  • Reprofit – System för nyckeltal som mätverktyg för cirkularitet på restauranger
  • Ringo Eco – System för tvätt och återanvändning av take away-förpackningar
  • Kalf & Hansen – Manual för minskad miljöpåverkan på restauranger
  • Green Loop System – Återanvändning av plastservis i offentliga restauranger
  • Skoogs Krog & Logi – Självförsörjande restaurang i fjällen
  • Kafeega UF Lerums Gymnasium – Kaffesump blir gödningsmedel
  • Vår Lokal – Modell för att driva en hållbar verksamhet med fokus på mat, möten och nätverk (Gnesta)
  • Husmor Lisa – Nätverk för viltplockare som tar tillvara vilda växter till restauranger
  • Wayout – Nyckelfärdiga vatten- och dryckfabriker i miniatyr

Kriterier för att vinna priset och få ta del av innovationsstödet är att idén ska bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt, kunna växa i storlek och bli lönsam, göra konkret och mätbar nytta samt ha potential att spridas och på så sätt påverka fler restauranger, och även andra delar av matsystemet.

Måndagen den 5 december utser juryn de tre vinnarna som får innovationsstöd och hjälp att förverkliga sina idéer under våren 2023.

För mer information, kontakta:

Ami Hovstadius, projektledare 100% Cirkulärt, 070 999 45 00, ami@whiteguide.com
Per Styregård, juryns ordförande 100% Cirkulärt, 070 777 66 78, per@whiteguide.com

Juryn består av hållbarhetsexperter med fokus på cirkulär ekonomi och gastronomi. Per Styregård – juryns ordförande, skribent på White Guide, DI Weekend och ICON. Jessica Engelbrecht – strateg på Stockholm Gas. Viktoria Roos – ledare för öppen innovation på Electrolux Professional. Ulrika Brydling – kock och hållbarhetsexpert. Sofia B Olsson – kock & operations Manager Restaurang Vrå, ordförande Framtidens Krogkultur, utsedd till Årets Hållbara Innovatör 2018. Johan Gottberg – Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet, K-märkt samt hållbarhetskonsult. Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation. Jens Thulin– nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av digitala marknadsplatsen Mylla Mat. Anna Henning Moberg – ansvarig för projektutveckling vid Torsåker gård, Axfoundation, Jesper Örtengren – ansvarig för utvecklingsfrågor F&B Vasakronan.

Juryn har tillgång till ett advisory board med rådgivning från andra experter inom cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och specialområden beroende på idéernas karaktär. Advisory board kompletteras löpande med kompetens under juryprocessen.

Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt instiftades 2016 av White Guide på initiativ av Stockholm Gas. Priset utvecklas vidare med ett innovationsprogram för restaurangbranschen i samarbete med Electrolux Professional, Martin & Servera, Vasakronan och representanter från näringsliv, akademi och organisationer som Axfoundation, Generation Waste, Good Food Capital, Restaurangakademien, RISEoch Sveaskog.