Pressrelease 2023-04-30

Världens bästa cider görs i Sörmland!

I helgen hölls de prestigefyllda världsmästerskapet i cider. Bland medaljörerna på CiderWorld 2023 fanns Pomologik som vann sex silver i kategorierna Sparkling Cider, Still Cider, Brandy och Fruitcider.

– ”Svensk cider har aldrig varit bättre än nu! Äpple är kärnan i allt vi gör. Vårt mål är att lyfta fram vackra svenska äppelsmaker och aromer i vår hantverkscider. Processen startar och slutar med 100% färskpressad äppeljuice. Inget vatten, inget koncentrat och inga genvägar” berättar Patrik Svensk, VD på Pomologik.

Juryn i cider-VM består av ett femtiotal framstående erfarna internationella domare. De smakar och bedömer de tävlande utefter en unik kombinationen av vetenskaplig analys och internationell expertis inom en rad kriterier: dryckens balans och komplexitet, arom, mousse, färg samt utseende. Geisenheim University, den vetenskapliga partnern till CiderWorld, är världens ledande universitet inom dryckesteknologi.

– ”Historiskt så har svensk fulcider från enorma industribryggerier i Sverige gjord på kolsyrat vatten, syntetiska och konstgjorda smakämnen varit bäst internationellt på att vara sämst. Egentligen en helt makalös bedrift om man tänker på det!”, berättar Patrik Svensk.

Ciderrevolutionen sker här och nu och det är cidermakaren Johan Sjöstedt med kollegorna Oskar Palm & Patrik Svensk från Strängnäs som ligger i framkant med deras hållbara och prisbelönta företag Pomologik som sedan ett år tillbaka huserar i det gamla Krutbruket i Åkers Styckebruk.

– ”Erkännandet är fantastiskt. Från fruktträdgård till flaska lägger vi omsorg och tanke i varje steg på vägen. Vår process handlar om mer än cidern vi skapar. Det handlar om människorna som får det att hända”, berättar Johan Sjöstedt, Grundare och cidermakare på Pomologik.

Pomologik Aktiebolag

Åkers krutbruk 1, Åkers Styckebruk

www.pomologik.se

Under två intensiva dagar avgjordes mästerskapet CiderWorld, VM i Cider i tyska Frankfurt där nära 250 bidrag från över 25 länder deltog. Bland de som utmärkte sig

allra mest var den svenska ciderproducenten Pomologik från Krutbruket i Åkers Styckebruk som lyckades vinna flest medaljer av alla.

Presskontakt: Patrik Svensk – Telefon: 0736262400 – Mail: patrik@pomologik.se