Välkommen till Svampfestival Selaön 2023

Vad är det då: Jo, en heldag för familjen, för svampnörden, nybörjaren, den som vill lära mer, den som vill smaka svamp, lära sig hiBa svamp, den som vill veta vilken svamp som passar till vad, känna igen fler sorter, titta på konst inspirerat av svamp, skaffa sig en riktig bra svampbok eller kanske lösa ett svampkorsord..!

Allt detta på en vacker herrgård där påfåglarna spatserar på gårdsplanen och skogarna omkring är fyllda med svamp, året till ära.

När: Lördag 23/9 11-16
Var: Äleby Gård, Ytterselö, Stallarholmen

Varför: Jo vi tror på vi är många som är nyfikna på svamp som organism, som mat, som inspirationskälla, som en fri tillgång för oss alla men som vi generellt vet så lite om. Vi tror att fler skulle vilja ge sig ut i skogen och känna sig trygga med att veta vad som är giftigt, ätligt och superläckert! Många vill säker veta hur man bäst ta vara det man hittar, och veta HUR och VAR man kan hitta rikedomen, att ”läsa” skogen.

Till vår hjälp har vi mängder av kunniga människor. Inte mindre än fem svampkonsulenter, en mykolog och flera svampexperter som kommer bidra med programpunkter. Kockar kommer
göra allt för att reta din aptit på svamp, locka med recept på förädling och dela med sig av fix och trix med svamp i köket.

Nytt för året är vår konstutställning där svampens alla skepnader står modell. I barnverkstaden är det lagom svår tipspromenad, svamppyssel och brasa och i shoppingtältet
kan du hitta allt du behöver för din svamplycka.
Kanske vill du utmana dina svampkunskaper genom att lösa korsordsnestor HC Nygårds nyskapade svampkryss! Kan vara värt att tänka till, två platser på kvällens stora Svampkalas är förstapriset!

När du är hungrig eller sugen finns Fungi Fika, Solkant Kaffe och flera svampinspirerade lunchlagare på plats. Det har ryktats om norra Europas godaste svampmacka..

När eftermiddag övergår till kväll och festivalen är stängd öppnar Fungi Bar i Älebys gamla ombyggda ladugård. Där erbjuder gänget från Skalla Bord både starkt och svagt, smått och gott i väntan på det stora SVAMPKALASET.
Tre Kockar i Sörmland med vänner bjuder in till en hejdundrande svampmåltid där varje kockskapar sin rätt. Vi lovar en middag långt ifrån lagom! Skönt att www.aleby.se också kan erbjuda övernattning för dem som önskar. Gårdshuset Selaön öppnar upp sin vinkällare och sätter ihop ett dryckespaket värdig kvällen. Du förbokar din plats genom ett mail till flerakalas@gmail.com.

Svampfestival Selaön är kort och gott en dag och kväll för KUNSKAP, KULTUR & KUL!

Program

11.00 Festivalen och Aktivitetsbokningen öppnar.

11.00 – 16.00
Svamputställning i växthuset.
Svampkonsulenternas utställning med fokus på mat-och giftsvampar men även en del andra kul svampar som finns den här årstiden. Du får tips på var du kan hitta svampen och hur du kan använda den.

Konstutställningen i ladugården.

Barnaktiviteter i lidret.

Fru Kremlas Fika & Solkant Kaffe

Mat & Dryck på Svamptorget

Shoppingtältet

11.30 – 12.15 samt 13.00 – 13.45
Workshop – Introduktion till svampkunskap

Du får en introduktion till svampar och vilka kännetecken du skall titta efter. Du får se riktiga svampar så du inte bara kan se, utan även känna på, dofta och kanske smaka. Allt för att du skall bli säkrare när du själv går i skogen.
150kr Bokning på plats.

12.30 – 13.30
Minikurs med Gustav Öhman – kock, krögare och smakextremist på Skalla Bord.
Koji fermentera med svamp. Lär dig grunderna till oändligheten.
150 kr Bokning på plats

13.00 – 14.00
Föreläsning med svampexperterna och grundarna utav Svampklapp som samlar100.000 seriösa svampentusiaster.
Aleks Tudzarovski & Patrik Björk
”Man ser inte skogen för alla träd” Om biologisk mångfald och svamparnas roll i ekosystemet.

100kr Bokning på plats

13.00 – 16.00
Korgkoll
Ta med dina svampfynd så går en svampkonsulent snabbt igenom korgen och säkerställer att du bara har ätliga svampar med hem.
Drop in

14.00 – 15.00
Föreläsning med mykolog och Sommarpratare P1. 17/8
Hanna Johannesson
Svamparna & Människan Möjligheter & Risker
100 kr Bokning på plats

14.45
Dragning av vinnare i Svampkrysset

15.00 16.00
Nyfiken på vilka udda svampar du stött på, ta med dem till festivalen!
Aleks Tudzarovski & Patrik Björk identifirerar dina fynd.
Drop in

15.15 – 16.00
Minikurs med Gustav Öhman, smakgurun från Skalla Bord lär dig tre nya tekniker att tillvarata svamp. Vad sägs om glass smaksatt med svamp?
150 kr Bokning på plats

16.00
Festivaldagen stänger

16.30
Fungi Bar öppnar i Älebys fina ladugård.

18.30
Tre Kockar i Sörmland med vänner hälsar välkomna till årets Svampkalas på Äleby Gård. Ett långbord, många serveringar, oändligt gemyt.
Kockar: Lasse Dahlen, Patrik Arneke, Maria Printz, Robin Questy, Tobias Andersson, men vi har många vänner så det kan bli fler ????
995 kr Dryck tillkommer. Endast förbokningar via flerakalas@gmail.com Förbetalning av menyn mot faktura.

Arbetsgruppen inom Stallarholmens Nätverk som arrangerar Svampfestivalen består av:

• Patrik & Anna Lena Arneke www.patrikarneke.se/grdshuset
• Maria Printz @mariaprintz
• Johanna Reeder www.skallabord.se
• Lisen Sundgren www.lifebylisen.com
• Lena Engelmark Embertsen www.hogtorp.se
• Britt Mari Boulogner
• Hans Cogne

Vill du komma i kontakt?
tel: 070 772 20 49 eller flerakalas@gmail.com

Stort Tack till våra sponsorer och samarbetspartner som gör festivalen möjlig!