Sörmlands Matmöte är över för denna gång, men räkna med att vi kommer tillbaka nästa år!

Förutom scenprogrammet som lyfte hur vi kan korta vår livsmedelskedja och stärka både matsystemet och attraktionskraften för Sörmlands alla platser så var SÖRMLANDSLABBET en magnet för besökare och utställare.

Här ville vi ge en möjlighet att lyfta spännande lokala råvaror och förädlade produkter i sina rätta sammanhang, i maten!

För att göra detta fick tre utav Sörmlands skickligaste kockar utmaningen att laga var sin variant av gröt på det nu så världskända Hydrotermiskt behandlade bulgur av korn, odlat på Warbro Kvarn efter en framforskad förädlingsprocess av Hidden in Graines.  Vågar lova att kreativiteten slog i taket! Vad sägs till exempel om gröt kokad på snigelbuljong?

Vidare lagade kockarna Jacob Kerlamb, Niklas Karlsson & Kristoffer Winnerhed två rätter ytterligare var med Sörmländska råvaror och smakfesten var ett faktum.

Urvalet av råvaror gick till så att ALLA utställare fick frågan om att lämna in något dom gärna ville låta kockarna utforska i labbet. Alla producenter som ville bidra finns med i någon av rätterna och därefter fyllde projekteldarna för Labbet Jonas Hammar & Maria Printz på med ytterligare aktuella och inland lite mer osynliga råvaror. Kockarna bidrog också med råvaror från egna odlingar och förädlingsprojekt från egna verksamheter. Vi ser fram emot att arrangera fler smak-workshops med kockar och producenter i Sörmlands Matklusters regi.

Här kommer listan över vad som lagades och serverades från Sörmlandslabbet 2025, låt er inspireras och häng på låset 2026 om du är producent och vill få din produkt utforskad av riktiga proffs!

Jacob Kerlamb lagade:

  • Kornpolenta med karljohanssvamp, lagrad getost och maltättika
  • Korngrynsnudlar med krispig lupin- & chilioljan i svampbuljong
  • Ångad ricotta med ciderkokt lök och prunellsås
  • Ragu på getkilling och krossad Vintjärn-kålrot

Producenter:

Warbro Kvarn/Hidden in Graines- Kornbulgur
Sörbro Gård – Getost
Gårdshuset Selaön- Maltättika
Ösvreta – Smör
Nordisk Råvara – Lupinböna
Julita Rapsolja -Kallpressad rapsolja
Högtorp Gård – Pruneller, Granolja, Nyponvinäger
Herrvik Gård – Killingkött
Skilleby Trädgård – Rödlök, Örter
Jürss Mejeri – Ricotta
Egen produktion – Äppelcidervinäger, Espelettchili, Karljohansvamp, Majsmjöl

 

Niklas Karlsson lagade:

  • Korngröt med persilja, lagrad ost och brödstekta sniglar samt vinägerinlagda fläderblommor
  • Rökta rödbetor, slånbär & camelinavinaigrette, rostade camelinafrön och ricotta på surdegsbröd
  • Äppelbrässerad vildsvinscarré, rökt espelettchili, ciderättika, frystorkade äpplen och Vintjärn-kålrot

Producenter:

Warbro Kvarn/Hidden in Graines – Kornbulgur
Ca Le Jonstorp – sniglar
Högtorps Gård- vinägerinlagda fläderblommor, Slånbärsvinäger,
Jurss Mejeri- Ricotta
Vrena Vilt – Vildsvin
Gårdshuset Selaön – Ciderättika
Camelina by Sweden – Camelinaolja, Rostade Camelinafrön
Arkadien – Kålrot, fänkålsfrön, espelettechili
Gnesta Hantverksbageri – surdegsbröd
Kälbro Trädgård – Frystorkade Ingrid Marie-äpplen

 

Kristoffer Winnerhed lagade:

  • Kornbulgur med grillad vintersquash, saltad bergamotte och smörstekt salvia
  • Kornbulgur med grillad vintersquash, saltad bergamotte och smörstekt salvia
  • Friterad surdeg på siktad dinkel, smörstekt kli, ricotta , torkad ramslök och inlagd granblomma
  • Varm buljong på kornet ”Balder”, karljohanolja, grillat vildsvin, kålrot och karamelliserad lök

Producenter:

Warbro Kvarn/Hidden in Graines – Hydrotermiskt behandlat bulgur av korn, Dinkelsik, Dinkelkli, Münchnermalt
Jürss Mejeri –  Ricotta
Högtorps Gård –  Inlagda granblommor, Karl-Johanolja
Vrena Vilt – Vildsvin
Skilleby trädgård – Vintjärn kålrot
Ösvreta – Smör
Julita Rapsolja – Kallpressad villaolja
Gröndal Mat & Trädgård – Lök, Torkad ramslök, Saltad fermenterad bergamotte, Vintersquash, Salvia