Strukturell innovation för mer lokal mat
Ett treårigt utvecklingsprojekt som genomförs med stöd av Region Södermanland, Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Sörmlands Matklusters utvecklingsarbete med strukturer och nya samverkansformer syftar till att föreningen ska växla upp sin roll som navet för lokal mat i Sörmland. Genom samverkan mellan företag, aktörer och offentlig sektor byggs nya långsiktigt hållbara arbetssätt som skapar förutsättningar för ökat matproduktion, förädling och måltidsupplevelser i Sörmland. Genom att utveckla nya branschforum med fokus på lokal mat bidrar projektet till stärkt konkurrenskraft, ökad beredskap och hållbar utveckling inom livsmedelssystemet.
Projektets ska bidra till Sörmlands ökade självförsörjandeförmåga och stärka försörjningstryggheten.
När projektet är slut ska nya arbetssätt vara implementerade som genererar fler affärer mellan lokala matföretag och offentlig sektor.
Det är av stor vikt att skapa nya arbetssätt. Det är i samverkan som vi behöver synliggöra och arbeta med dessa stora samhällsutmaningar. Strukturella förändringar krävs för att få verklig effekt.
Vi behöver bygga relationer för långsiktig samverkan och skapa konkreta affärer som stärker de nya arbetsmodellerna och bygger för långsiktigt hållbara arbetssätt.
När projektet är slut ska Sörmlands Matkluster vara navet för lokal mat i Sörmland med en pågående och långsiktig samverkan med kommuner, andra relevanta aktörer och Sörmlands matföretag. Inom navet finns bland annat fungerande Branschforum som verktyg för arbetet.
Projektet Strukturell innovation för mer lokal mat pågår 2024-2027 och finansieras av Region Södermanland, Tillväxtverket, Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sörmlands Matkluster.
Vi vill gärna bli fler!
Arbetar du med lokal mat i Sörmland är du välkommen att bli medlem hos oss.