Sörmländska berättelser och recept i ny kokbok av Sörmlands museum

Kokkonst. Mat och berättelser från Sörmland.

Så heter boken som Sörmlands museum har release för lördagen den 16 oktober. I boken vävs kulturhistoriska kulinariska berättelser samman med nyskapade recept.

Människors liv och leverne har genom alla tider beskrivits genom kokkonsten. Odling, självhushållning och lokala traditioner finns nu som ett återuppväckt intresse hos många människor i alla åldrar.

Sörmlands museum ger därför ut en ny bok i vilken kulturhistoriska kulinariska berättelser från Sörmlands alla kommuner vävs samman med nyskapade recept. Berättelserna är rikt illustrerade med fotografier ur museets samlingar. Marcus Sjösten, köksmästare på Sörmlands museum, har låtit sig inspireras av berättelserna och – med utgångspunkt från lokala råvaror och grödor – komponerat en rad nya recept som presenteras i en stilig bok formgiven av Ateljé Grotesk och med fotografier av Rikard Laving.

Boken Kokkonst. Mat och berättelser från Sörmlandär en del av projektet Mathantverk, som Sörmlands museum driver sedan 2018.

”Tanken är att boken ska locka en bred målgrupp till goda matupplevelser och spännande lokal kulturhistoria – med människan i centrum” säger Susanna Janfalk, länsmuseichef.

Välkommen på boksamtal och provsmakning!

Lördagen den 16 oktober klockan 17 välkomnas media och allmänhet till Sörmlands museum, på release av boken Kokkonst.

På plats finns länsmuseichef Susanna Janfalk och köksmästare Marcus Sjösten.

Vid eventet finns möjlighet att provsmaka några av Marcus Sjöstens nytolkningar inspirerade av Sörmlands mathistoria. Möjlighet att köpa vin till provsmakningen.

Boken finns under kvällen till försäljning till specialpris.

Boka plats

Boka plats genom att eposta info.museet@regionsormland.se eller ringa 072-213 47 11.

Kontakt

Natalia Berggren, enhetschef program, pedagogik och kommunikation Sörmlands museum, natalia.berggren@regionsormland.se072-143 35 06

Hanna Eliasson Hedman, kommunikatör Sörmlands museum, hanna.eliasson.hedman@regionsormland.se072-083 86 43