Närmare naturen

Efter snart fyrtio år av forskning har det blivit erkänt på allvar: vi kan bli friskare, gladare, lugnare och smartare bara av att vara i naturen. Men inte bara det: närhet till naturen kan också ge inre styrka – ett existentiellt fotfäste när tillvaron gungar, menar Åsa och Mats Ottosson.

Närmare naturen är en populärvetenskaplig och vacker bok om varför vi mår bra av att vistas därute, bland träden och fåglarna, i solen, vid vattnet och utsikterna. Bekymmer och stress blir lättare att hantera om vi ibland går ut ur människobubblan och in i det där större levande sammanhanget. Det är där vi får vara som vi är. Boken är illustrerad med analoga fotografier tagna med gamla storformatskameror av Roine Magnusson.

“Det här är en riktigt fin bok – välskriven och mycket tänkvärd. Åsa och Mats Ottosson sätter forskningen som en bakgrund för att fokusera på naturvistelsen och naturnärvaron. Det vardagliga och existentiella som, trots att många slarvar med det, ändå är så viktigt i våra liv.”
Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp

Boken släpps under V. 18 på Bonniers Fakta, Läs mer HÄR!

Ni som lyssnar på Naturmorgon i P1 har rätt, sörmläningen Mats Ottosson är programledare för programmet och ofta hörs fältreportern Lena Näslunds röst också i programmet, Lena bor utanför Nyköping.