På Lasätter gård, utanför Nyköping, lever Bullerbykänslan. För familjen Crafoord, ägarna till gården, är det viktigt att gästerna känner sig välkomna och trivs.

– Vi möter alltid upp våra besökare och visar dem runt på gården. Under vistelsen tittar vi också in och ser att allt är bra. Är det något gästerna vill ha hjälp med så är det bara att de kommer över till oss och knackar på dörren.

Text: Elin Stenman Bilder:Lasätter

Lasätter gård erbjuder inte bara ett mysigt boende. Här drivs en av Sveriges största fläderodlingar och man producerar egna drycker som säljs på gården och till restauranger. Det är också en hästgård.

En höjdpunkt under vistelsen, särskilt för många barn, brukar vara att få följa med in i stallet på kvällen och hjälpa till att ge hästarna foder.

– Barnen trivs bra här, det finns alltid något spännande att hitta på. De kommer igång och leker, spelar fotboll, kanske tar ett varv på hästarnas hoppbana, säger Monika Crafoord.

Lasätter gård, är verkligen en plats för umgänge. I gästladan sover man alla i samma rum, men i sina egna små sovalkover. Enskilt men ändå tillsammans. Utöver den rymliga ladan finns även mindre rum i torpet och ridhuset.

– Lasätter gård passar lika bra för den stora familjen som kompisgänget eller en företagskonferens.

Det finns stor möjlighet till flexibilitet på gården.

– Många av våra konferensgrupper, och även enskilda grupper, uppskattar att de kan hyra gården och vara här helt för sig själva. Här kan man prata om sådant som ingen annan ska höra. Nu i Corona-tider minskar man också smittrisken då man inte behöver dela utrymmen med andra sällskap. Det går också bra att vara utomhus mycket. Kom ihåg att packa kläder för livet på landet.

– Lasätter gård passar lika bra för den stora familjen som kompisgänget eller en företagskonferens.

Foto: Lasätter Gård

Runt gården går både enklare stigar och längre vandringsleder för den som vill upptäcka de sörmländska skogarna. Om man så önskar kan man boka en guide som inte bara visar vägen utan också berättar historien om hur människor levde i skogen för 150 år sedan.

– Ni besöker gamla boplatser i skogen och får lyssna till spännande historier. Dagen avslutas med att ni klättrar upp i ett unikt nyrenoverat brandtorn med vidsträckt utsikt över Kolmårdenskogarna. Ta gärna med något gott att grilla vid ett av vindskydden.

 

God mat är en viktig del av ett trivsamt umgänge.  I ladans kök kan gästerna laga sina måltider tillsammans, eller så väljer man att umgås kring den öppna elden i gårdens kåta. Grupper kan även beställa sina måltider i samarbete med lokala restauratörer.

Läs hela reportaget från Visit Sörmland HÄR!