Matmotor, kalasskapare, mentor och inspiratör. Hon har ett starkt eget driv, kocken och måltidsentreprenören Maria Printz. Den prisade grundaren till Printz Bageri ser inte sig själv som bagare, trots tio år i bageribranschen.

– Det var inte ett pris för mina goda bullar utan för att vi vågade och lyckades starta ett nytt bageri på en liten ort som Stallarholmen, säger Maria.

Stora fält med gula solrosor till självplock välkomnar besökaren på Stora Lundby gård på Selaön. Från köket i den rosa huvudbyggnaden doftar det kaffe och kanelbullar. Om bara några timmar ska hon stå på scen i Stockholm och dela ut pris till årets Stella Bagare, samma pris som hon själv var den första att ta emot 2017. Sedan dess har Stella-galan arrangerats varje år för att hylla kvinnor i matbranschen.

– Det är väldigt sällan det finns bullar här hemma men de här är från kanelbullens dag då ena dottern var hemma och prompt ville att vi skulle baka.

Köket är varmt och gemytligt och fyller samma funktion som under hennes uppväxt. Det är här man hänger och umgås. Hon har bott större delen av sitt liv på anrika Stora Lundby med kortare nedslag i Göteborg, Stockholm, Frankrike, Tyskland och England under utbildningsåren. För första gången på väldigt länge är det nu bara en generation på gården.

Maria skriver i sin personliga blogg;

”Jag har inte gjort ett skit för att få tillgång till en fantastisk plats på landsbygden. Jag föddes av föräldrar som fördes till platsen på grund av krig på olika ställen i världen. Jag önskar inget hellre än att fler än vi som bor här får njuta av en gammal gård.”

Det var här i det gemytliga köket som hennes svenska mormor Elsa Löfstedt stod för självhushållet under Marias barndom. Det fanns alltid mat på spisen.

Läs hela artikeln i tidningen Trakten om Maria HÄR!