Stallarholmen

Honungsboden

Honungsboden AB erbjuder lokalproducerad honung från Tunavik på Selaön i Mälaren och Åkersbergas omgivningar. Honungen slungas flera gånger under säsongen. Varje slungning är ”limited edition” eftersom de blommor som bidragit med sin nektar har vissnat och ersatts av andra. Honungen är skonsamt hanterad och den är inte uppvärmd.
I juni – vid midsommartid – finns det nyslungad, flytande honung – primörhonung. Senare under sommaren är honungen finkristalliserad för att vara mjuk och bredbar. Några kunder gillar kakhonung. Då är honungen inte slungad utan ligger kvar i sina celler i vaxkakan.
Honungen finns bland annat till försäljning i Björkbackens gårds gårdsbutik i Tuna på Selaön.

Pollen, bibröd
Under säsongen 2025 kommer pollen och bibröd att samlas in och förädlas (torkas) till näringsrika kosttillskott.

Honungens smaker – delta i en honungsprovning
Honung är inte bara honung … Honung får olika smak, doft och karaktär beroende på vilka blommor som bina hämtat nektar ifrån.
Upptäck honungens magi genom att följa med på en smakresa som öppnar dörrarna till en värld av dofter och smaker och där deltagarna får lära sig att uppskatta och förstå honung på djupet.

Bikupa att hyra
Företag/organisation får möjlighet att hålla bin vid sin fastighet som ett led i ett hållbarhetsarbete och för att bidra till biologisk mångfald. Honungsboden AB ansvarar för all skötsel av bina. Honungen som produceras hanteras separat och levereras till beställaren.

Kom på bisafari!
Lär dig mer om bin, bisamhället och olika produkter från bikupan! Lär känna de olika individerna i bisamhället och vilka arbetsuppgifter de har. Du får också hålla i en ram med tusentals bin på (om du vill förstås) och har vi tur hittar vi drottningen!
Bisafarin avslutas med provsmakning av några olika produkter från bikupan.
Bisafarin tar ca 1,5 timmar. Deltagare får låna skyddskläder.

Grundkurs i biodling
Gå en grundkurs i biodling om du funderar på att skaffa egna bin. Vi går igenom biodlingens förutsättningar, livet i ett bisamhälle, utrustning för bin och biodlare, bihälsa, att slunga, hantera och förpacka honung. Praktik i bigård.
Träffar varje eller varannan vecka, 5 gånger under våren och fortsättning med en träff i augusti. Alternativt en intensivkurs under en helg och en träff i augusti.

Honung på jobbet!
Innebär att Honungsboden AB ställer en låda med honungsburkar i fikarummet. Medarbetarna får köpa den honung de vill ha genom att Swisha. Honung på jobbet är möjlig i närområdet Mariefred – Stallarholmen – Strängnäs.
En av medarbetarna ansvarar och meddelar när honungen i lådan är slut och behöver fyllas på eller tas bort.

Nyfiken på biodling?
En inspirationsföreläsning om livet som biodlare, bin, pollinering, olika produkter från bikupan, provsmakning av olika sorters honung.

Träffa en biodlare
Besök i skolklass då vi pratar om bin och biodling och varför bin och andra pollinatörer är viktiga för att vi människor ska få mat. Honungsbar där eleverna får testa honung från olika blommor.

Bli biodlare utan att ha egna bin – bli andelsägare!
10 personer delar på honungen från en bikupa. Andelsägarna får ett månadsbrev om vad som händer i kupan från mars till september och får även möjlighet att hälsa på bina och delta i en genomgång av kupan. Detta kombineras med en föreläsning och en kortare honungsprovning.

Maj Östberg Rundquist, Honungsboden AB, är aktiv biodlare sedan 2013. Maj är fil kand i måltidsekologi (Örebro universitet) och har Gesällbrev i biodlaryrket sedan 2023.

Kontakta

Honungsboden
Tuna Björkbacken 1
64597 Stallarholmen
59.371351685568, 17.253020979009
Se karta