
Byaköket Sverige
Byaköket Sverige
Hur ska vi locka kommande generationer till vår osäkra bransch? Vilka unga vill satsa liv, lem & hem för något så självklart som att vara självförsörjande på mat? Det måste bli enklare att producera, sälja och köpa lokal mat.
Vi som har startat den ideella föreningen Byaköket Sverige samlar nu andra aktörer för att testa en modell för ett robustare och mer rättvist matsystem.
Vi tar draghjälp av andra och kopplar samman lokal mat med folkbildning, civil beredskap, volontärskap och mentorskap. För att tillsammans skapa ett folkets mötesplats – ortens Byakök med café och butik.
Sociala tillagningskök blir en ny grund. Med stöd av den lokala kommunen skapas en trygg arbetsplats för personer som står långt från arbetsmarknaden. Förutom att tillagningsköket servar det lokala Byakökets eget café och butik, erbjuds tjänster som underlättar för ortens matproducenter och restauratörer.
I det lokala Byaköket kan studieförbund och organisationer folkbilda, både IRL och digitalt, i fin miljö. Matlagning, odling, friskvård/egenvård, civil beredskap och vardagsfrågor som känns aktuella idag. Allt på vetenskaplig grund inramat med humor och glimt i ögat.
Förutom att det lokala Byaköket blir ett skyltfönster och marknadsplats för ortens mataktörer, är tanken att bidra till gemenskap och delad kunskap över generationer.
Hur skulle Byaköket Sverige kunna avlasta din verksamhet? Har du tankar och idéer? Välkommen att bolla tankar med oss:
info@byakoket.se
Läs mer på www.byakoket.se
Grundare:
Bobo Lindblad, fotograf/filmare/ kreatör (och mycket mer)
Martin Björklund, docent, lektor och biträdande prefekt, Umeå universitet (fysioterapi och stort intresse av helhetssyn)
Maria Jernsdotter Björklund, initiativtagare Byaköket, sjuksköterska, kommunikatör, medgrundare Warbro Kvarn, kock, kursledare Lottakåren
Kontakta
Byaköket Sverige
Warbro Sjösala
64199 Sköldinge
59.0283816, 16.5228255
Se karta
- 070-3391998
- info@byakoket.se