Solby gård, utanför Eskilstuna, ligger vackert inbäddad i det sörmländska landskapet, omgiven av öppna fält och skogar. Den populära gårdsbutiken och caféet har öppet året runt.

– När man kommer hit så möter man ett levande lantbruk och här märks direkt årstidernas växlingar, säger Malin Johansson som driver gården tillsammans med sin man Peter.

– Vi vill att våra kunder ska få se hela kedjan från producent till matbordet, säger Peter Johansson. Det som vi odlar här på gården säljs bara i vår gårdsbutik. Vi har en stor kärlek till allt vi producerar och det ska märkas när man handlar av oss.

Vad som skördas varierar över året. På sommaren är jordgubbarna, med möjlighet till självplock, omåttligt populära. När den här intervjun görs har man precis skördat årets julgranar.

– Gårdsbutiken är öppen året runt och vi förändrar hela tiden efter säsong. Både utbudet och känslan i butiken, säger Malin.

På gården odlas omkring femton olika potatissorter, som naturligtvis finns att köpa i butiken.

– Det finns en potatis för varje tillfälle och vi hjälper våra kunder att hitta rätt i utbudet. Det är alltid roligt när en kund kommer tillbaka och är extra nöjd efter att till exempel ha testat vårt tips på hur man lagar den bästa Janssons frestelsen, säger Malin.

Nu blir man ju nyfiken, så här inför jul. Vilken är den bästa potatisen för Janssons frestelse?

– Då säger jag vår sort Taisaya. Det är en halvmjölig potatis som gör gratängen krämigt fin och samtidigt knaprig på toppen.

Läs hela artikeln från Visit Sörmland HÄR! 

Text: Elin Stenman