2022 års mottagare av  är nu offentliggjorda.

Sörmlands Matkluster gratulerar vår medlem Johan Sörberg som driver Svart/Verkstan vid Trantorp utanför Eskilstuna, 

Allmän

Johan Sörberg är bagare och konditorimästare och känd från TV-programmet ”Hela Sverige bakar” där han ingår i juryn. Han har varit coach för det svenska bagerilandslaget, jury i bageri VM och skrivit flera uppmärksammade böcker om bröd. Sedan några år tillbaka driver han, vad han själv kallar, sitt hobbyprojekt, Svart/Verkstan, i en fd lada på sin gård Trantorp. Svart/Verkstan som både är hans testbageri och brödbutik. När butiken är öppen får också hans grannar delta och sälja det som de odlar eller föder upp, såsom grönsaker, ägg, kött, korvar, blommor och ost. Svart/Verkstans öppettider är beroende av när Johan har tid. Men hans trogna kunder håller noga koll och långt före öppningstid ringlar sig köerna på grusvägarna mot Trantorp.

svart/verkstan
Övriga vinnare är…

AmbassadörPär Eriksson är en outtröttlig och engagerad förkämpe för allt som är bra för Eskilstuna. I sin tidigare befattning som kommundirektör var han ett kommunicerande kärl med personal, invånare och andra aktörer. Som ordförande i styrelsen för Mälardalens högskola bedrev Pär ett intensivt och engagerat arbete för att högskolan skulle bli universitet, vilket det är sedan 1 januari 2022 och Pär är fortfarande styrelsens ordförande. Med stort och varmt hjärta engagerar han sig också för idrottsrörelsen i Eskilstuna och är en drivande motor för Eskilstuna United och Skogstorps IF. Pär är i alla sammanhang en god ambassadör för Eskilstuna.

Föreningsliv
Med en bakgrund som såväl spelare som styrelseledamot i Eskilstuna United har Sandi Haddad Sharro fortsatt att vara en mycket engagerad föreningsmedlem. Hon har ett öga för alla individer och har en förmåga att inkludera tjejer som står långt ifrån idrottsrörelsen. Inte minst genom sitt engagemang i Girls United, som arbetar för att fler tjejer ska få möjligheten att vara fysiskt aktiva på fritiden, få en meningsfull fritid och förhoppningsvis hitta en idrottsförening som passar dem. Syftet är att med fotboll som verktyg och genom värderingsövningar skapa trygga arenor för tjejer mellan 8 och 15 år i socio-ekonomiskt utsatta områden i Eskilstuna. Att engagera tjejer som står långt ifrån idrottsrörelsen är hennes ledstjärna.
Näringsliv
Per Watz har i över 20 år arbetat målmedvetet och framgångsrikt för att utveckla Husby Gård, och sedan fem år tillbaka tillsammans med sin sambo Jenny Andrén. Husby Gård föder upp 2,5 miljoner kycklingar per år. Per och Jenny har under åren kontinuerligt utvecklat gården och dess verksamhet. Verksamheten är klimatsmart och självförsörjande på el genom en av Sveriges största privata solcellsanläggningar på 2500 m² och helt oberoende av fossilt bränsle för uppvärmningen på gården. Husby Gård har ofta besökare från länder långt utanför Sverige som vill se hur verksamheten bedrivs och vid två tillfällen har man tilldelats utmärkelsen Årets Uppfödare.
Kultur
Eskilstuna Skyttemusikkår bildades 1861 som Carl Gustafs Stads Frivilliga Skarpskytteförenings Musikkår, vars huvudsakliga uppgift var att marschera i täten för skyttarna på väg till skjutbanan. Drygt 160 år senare har musikkårens verksamhet utvecklats till betydligt mycket mer än bara Reveljen som årligen går av stapeln den första söndagen i maj. Numera är Skyttemusikkåren en symfonisk blåsorkester av hög klass och förutom att man går i täten för otaliga marscher i samband med offentliga evenemang erbjuder man årligen flera uppskattade konserter, inte sällan med välkända solister.
OmsorgEveline Jacobson har under många år arbetat som specialistsjuksköterska på Mälarsjukhusets intensivvårdsavdelning och under en period parallellt på barnintensivvårdsavdelning på Nya Karolinska i Solna. Sommaren 2020 blev hon nominerad som sommarvärd i radioprogrammet Sommar i P1. I sitt program gav hon en dramatisk bild av den ansträngda situationen på intensivvårdsavdelningen under Coronaviruspandemin. Den värld hon beskrev var för många helt okänd och hennes starka bilder berörde. Genom sitt sommarprat gav hon en röst åt den djupa frustration som så många av oss kände, såväl inom som utanför vården.