page1image66487312

Kålrotsakademiens Stora pris till Warbro kvarn

Warbro kvarn belönas för sitt arbete med kulturspannmål och får ta emot Kålrotsakademiens Stora pris. Motiveringen lyder: ”För att med malande envishet ha gjort flera äldre sorter av spannmål tillgängliga för smakrika pannkakor fullproppade med nyttigheter och kultur.”

Kålrotsakademien arbetar för att främja matens kulturarv och en del av det arbetet består av att varje år dela ut sitt Stora pris till en person eller organisation som bidrar till det arbetet. I år är temat ”pannkaka” och årets pristagare är Warbro kvarn, för arbetet med kulturspannmål och omsorgsfullt hanterat mjöl.

– Vi är varje år mycket stolta över våra pristagare som vi tycker gör ett ovärderligt arbete för att främja svensk matkultur och detta år är inget undantag. I en tid när det allra mesta av vårt mjöl hanteras som en anonym bulkprodukt, gör kvarnar som Warbro kvarn en modig och viktig kulturgärning, säger Hans Naess, preses i Kålrotsakademien.

Warbro kvarn är ett familjeföretag i Sörmland.

– Det är verkligen jättekul att få ta emot priset från Kålrotsakademien och det känns väldigt relevant eftersom pannkaka är årets tema. Det är något som vi har jobbat idogt med på olika plan, säger en mycket glad Thomas Björklund, VD i Warbro kvarn.

Priset består av en skulptur i form av en kålrot skapad av keramikern Anna Lindell, samt ett diplom.

Warbro kvarn jobbar enbart med ekologiskt odlade spannmål och med ett antal olika kulturspannmål som emmer, enkorn, Dala lantvete, dinkel och nakenhavre. Alla odlare är medlemmar i föreningen Allkorn som jobbar med gamla spannmålssorter. Även på maltkornssidan väljer man äldre sorrter som Balder och gotländska gullkorn. Warbro kvarn mal även ”modernt” vete, men har en ambition att successivt enbart jobba med äldre sorter. Sedan en tid tillbaka arbetar också Warbro kvarn med att ta fram en egen evolutionär rågsort, Warbro råg, en blandning av olika äldre rågsorter.

Har Thomas Björklund något pannkakstips?

– Det har jag verkligen! Gör pannkakorna på virvelmalt mjöl av dinkel eller enkorn. Det är hundra procent fullkorn men samtidigt så finmalet att det får samma egenskaper som siktat mjöl. Du får med allt det nyttiga och pannkakorna blir så himla goda!

Kålrotsakademien har till ändamål att främja de kulturhistoriska och geografiska kopplingarna mellan valet av råvaran, dess egenskaper och deras uttryck i förädlade livsmedelsprodukter, maträtter och måltider samt de målande berättelserna som omger dem och sprida dem såväl inom som utanför Sverige.

För mer information:
Hans Naess, preses Kålrotsakademien, hans.naess@agroax.se
Martin Ragnar, sekreterare Kålrotsakademien, martin@sockerslottet.se

Thomas Björklund, Warbro kvarn, thomas@warbrokvarn.se

Läs mer HÄR!