Gnesta

Södertuna Slott

Välkommen till Södertuna Slott under Aptitrundan vår, lördagen och söndagen 27-28 maj.  Vi erbjuder under lördagen en 4 rätters middag med övernattning samt på söndagen en afternoontea buffé.

Vi jobbar mycket med sörmländska producenter runt hörnet som Bonden på Södertuna, Sörbro gård, vår husgård Ösvreta gård där vi köper mjölk, grädde och smör samt pensionerade mjölkkor. Vi hängmörar just nu biff och entrecote från en 9 årig mjölkko från Ösvreta som kanske skulle kunna vara en produkt exklusivt för Aptitrundan.

Vi har även Niklas Karlsson anställd i köket som driver Erikslunds trädgård i Gnesta och projektet studio 2000 på fotografiska i Stockholm, har tidigare drivit trädgården på Rosendals samt vunnit pris som 100% cirkulär i White guide.

Vi Jobbar aktivt med vår hållbarhet genom att jobba i säsong, lokalt och arbeta med vårt svinn. Just nu torkar vi allt lök och rotfruktsskal som vi bakar ett no waste knäckebröd till vår alacarte samt mjölksyrar allt från egen kimchi, fermenterar citron rester och allt waste från tillagningen. Vi minskar även aktivt  kött och mejerikonsumtionen genom något vi kallar ”kulturpärlor metoden” där vi baserar en helhetsupplevelse hos oss på 80% växtbaserat och 20% animaliskt.

Måns Lundqvist är kökschef på Södertuna Slott…

Och en av personerna bakom slottets goda och vällagade mat. Som kökschef får han möjlighet att kombinera ledarskap med att vara kreativ och skapa mat för alla sinnen.

”I mitt jobb får jag vara ansvarig för ett lag. Jag får motivera människor, lyfta deras kreativa sidor och se dem utvecklas. Sedan får jag också vara med hela vägen från att välja, köpa och tillaga råvaror. Man kan påverka mycket. Det är kul!”

I slottets restaurang får ni avnjuta er mat i en väldigt unik och lugn miljö, med tända ljus, kristallkronor och gamla knarrande golv. Att äta i en sån här miljö är magiskt – det sitter historia i väggarna. Men bakom kulisserna står inget still, Måns med kollegor arbetar i en rörlig miljö där man kastas mellan arbetsuppgifter under en dag, det är oförutsägbart och en rolig utmaning.

”Utanför köket är det lugnt och harmoniskt men det finns ett pulserande litet hjärta i köket som bara är vårt. Det som händer där inne är väldigt unikt och intensivt.”

Slottets mat går att beskriva som nordisk matlagning med inspiration från hela världen – i köket är de kreativa och vågar prova på nya saker. Alla i personalen ambitiösa, har ett genuint matintresse och får vara delaktiga, vilket ger en hög kvalitet. Och här finns mat som passar alla besökare.

Välkomna att finna lugnet på anrika Södertuna Slott i Sörmland. Vårt slott ligger vackert beläget strax utanför Gnesta. I årtionden har vi tagit emot konferens-, weekend- och festsällskap för en givande konferens, romantisk weekend eller sagolika slottsbröllop.

Varmt välkomna önskar familjen Åström med personal.

Södertuna slott är en del av Svensk kulturpärlor, läs mer här!

Kontakta

Södertuna Slott
Södertuna Slott
646 91 Gnesta
59.0684776, 17.305162
Se karta