Stora Sundby

Stora Sundby Slott - Gårdsbutik

Välkommen till Stora Sundby Slott intill Hjälmaren!

Här kan du ta en promenad i slottsparken, beundra slottet och hänföras av dess historia. I parken kan du bland annat se den gamla borgruinen, en välbevarad runsten och runt hörnet det natursköna vilthägnet. Under sommaren har vårt Slottscafé öppet i de gula längorna framför slottets gamla orangeri. Här kan du avnjuta en fika med utsikt över Hjälmaren.

Stora Sundbys sagolika slott har en historia som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Under 1800-talet genomgick slottet en förvandling och kom till att bli ett att Sveriges vackraste. År 1848 stod byggnaden färdig med fyra stora torn som symboliserar årstiderna, tolv mindre torn för årstiderna, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för kalenderns alla dagar. Med tinnar och torn fick den gamla renässansborgen smeknamnet kalenderslottet. Man passade även på att döpa om godset från Sundby Hus till Stora Sundby. Slottet används idag som privat bostad för familjen Klingspor. Men visningar av slottet sker vid utvalda tillfällen.

En levande gård

Stora Sundby gård värnar om att slottet och gården ska vara levande. Bevarandet av kulturhistoriska värden är en viktig drivkraft och ansvar som är en naturlig del av det dagliga livet på gården. Utöver skötsel av slottet och de tillhörande byggnaderna bedrivs en omfattande natur- och viltvård för att främja ett rikt växt- och naturliv. Ett vilthägn har byggts kring ekparken intill slottet där mufflonfår och dovhjort betar och håller kulturlandskapet öppet. I skogarna runt omkring gården finns älg, rådjur och vildsvin samt en mångfald av dammar, våtmarker och skyddsplanteringar för att gynna det rika fågellivet.

Gårdsbutik

Gårdsbutiken huserar i gårdens gamla snickarstuga där slottets möbler en gång i tiden byggdes.

Här säljs närproducerade råvaror från området med omnejd och viltkött från gården. Visionen är att vara en naturlig samlingspunkt för lokala mathantverkare för att tillsammans kunna erbjuda lokalt producerad mat till både närområdet och för långväga besökare.

Från och med april kommer vi  ha öppet lördag och söndag 11-16 

Boende

På gården finns det flera varianter av boende som kan bokas via länkarna nedan.

– Vårt semesterhus Sand hyrs ut till besökare och semesterfirare. Med sitt fantastiska läge på andra sidan Hjälmaren finns här en privat strand med bastu och skogen som närmsta granne. Kan bokas här!

Snickarstugan är en vindslägenhet som ligger ovanpå gårdsbutiken vid Stora Sundby Slott utanför Eskilstuna. Vindslägenheten hyrs ut per natt och rymmer upp till 12 personer. Kan bokas här!

Varmt Välkomna!