Boende under Aptitrundan höst 9-10 September

Helgen 9-10 september har du chansen att uppleva det bästa av sörmländsk mat! Häng med på Aptitrunda runt om i Sörmland.

Ett 70-tal lokala matföretag från Sörmlands Matkluster kommer att ha öppet helgen 9-10 september. Det är skördetid och gårdsbutikerna har mängder med godsaker, de bjuder på aptitbitar, visa upp sin verksamhet, erbjuda produkter och måltider till försäljning och anordna aktiviteter. Flera företagare har verksamhet både utomhus och inomhus och en del har har gästande producenter på sina gårdar.

Bo i Sörmland under Aptitrundan

Vill vill att fler ska få uppleva vårt fantastiska län, vi har satt ihop en lista nedan på boenden som våra medlemmar och samarbetspartners erbjuder. Hoppas att du ska hitta något som passa just er under Aptitrundan helgen.

Ännu en gång, varmt välkommen till Sörmland. ❤️

GNESTA | JÄRNA | TROSA | NYKÖPING 

ENGSHOLMS SLOTT

Välkommen till oss ”Hemma på Slottet”. Här finns vackra salonger och rätt känsla för kreativa möten, fest, event, privatgästen och weekend. Avskilt på Mörkös norra udde och inte långt från Stockholm hittar ni Engsholms Slott. Konferera på slottet, vid havet eller med utsikt över det sörmländska landskapet. Kom en weekend, hyr hela slottet för ett event eller ert drömbröllop – Slottet är den perfekta platsen för alla speciella tillfällen.
Vi har varit ett hem för möten sedan 1916! Ägs och drivs som ett familjeföretag med samma ägare sedan 30 år. I våra lokaler finns toppmodern teknik med interaktiva skärmar alt projektor samt trådlöst Wi-Fi (Telia Wifi). Lokalerna är ljusa och i varierande storlek som går att möblera efter önskemål.
I slottsköket lagas mat från grunden med inspiration från det sörmländska skogarna samt lokala råvaror efter säsong och gärna frukt och grönt från vår Slottsträdgård.
Hemma på Slottet kan vi ta emot grupper mellan 2-85 personer. Totalt har vi 54 hotellrum och en svit, 90 bäddar.
Vi är KRAV- samt Svanencertifierade. Läs mer här!

SÖDERTUNA SLOTT

Södertuna slott ligger vackert beläget strax utanför Gnesta. Här står alltid den goda maten i centrum. Vi är en del av Svenska kulturpärlor med råvaror från närbelägna gårdar och lokala producenter och våra kockar arbetar med menyer utifrån dagens råvaror och med säsongens smaker.
Södertuna Slotts vinkällare är den äldsta delen av slottet och består av det som är kvar från 1300-talsgården Wad. Här kan ni boka en stämningsfull vinprovning i slottets källarvalv. Enligt sägen sägs det ha varit ett munkkloster här en gång i tiden. Och lyssna noga när ni är här, vissa tror sig fortfarande höra munkarna sjunga.

Hos oss kopplar ni av på ett hotell i slottsmiljö, njuter av bra mat från slottets restaurang i vackra salonger och sover gott i moderna rum.

På Södertuna Slott finns rum för alla, oavsett om ni reser med barn eller hund eller om ni behöver ett funktionsanpassat rum. Inpå knuten har ni en vacker natur utmärkt för naturupplevelser och aktiviteter och en romantisk slottspark som ni kan uppleva på egen hand. Läs mer här!

BERGS GÅRD

Välkommen till en av Sörmlands äldsta gårdar, som drivs av familjen Jonsson sedan sex generationer. Bergs Gård ligger intill sörmlands vackra kust, strax utanför Trosa. Här kan man bo lantligt på gården eller vid våra hus vid havet. Vi är en Upplevelsegård som utöver boende och mat kan erbjuda naturnära aktiviteter för alla åldrar.

Bergs Gård MTB-arena erbjuder teknikbanor och ledcykling i skogen, cykeluthyrning och kurser. På gården finns klättervägg och lek för barn och möjlighet att träffa gårdens djur. Vi har ett tillgänglighetsanpassat promenadstråk i vår vackra Ekhage (1 km). Hos oss är dagarna både fartfyllda och vilsamma beroende på vilka aktiviteter du väljer. Kanske både och? Börja med MTB-cykling i skogen eller en fisketur till havs för att sedan avsluta med avslappningsmassage, bastu och utomhusjacuzzi. Läs mer här!

TROSA STADSHOTELL

Det tar endast 55 minuter från Stockholm till den charmiga skärgårdsidyllen. Stadshotellet erbjuder personligt inredda rum och sviter, god mat och dryck i 150 år gamla matsalar eller i en modern bistro, samt en stor glädje och serviceanda hos personalen. Boka ditt konferensmöte här i en lugn och harmonisk miljö eller besök spa med härlig relax och behandlingar. Stadshotellet erbjuder paket med logi, mat, dryck, spa, och aktiviteter som vandring på Sörmlandsleden, paddla kajak, spela golf och cykla. För härliga upplevelser besök Trosa Stadshotell & Spa! Läs mer här!

BOMANS HOTELL I TROSA

Hos oss är alla rum olika. Min tanke har varit att skapa ett personligare hotell där det alltid finns nytt att upptäcka och där känslan av att vara hemma är starkare än att vara på besök. You can check out any time you like but you can never leave är strofen som jag stulit ur Eagles gamla låt Hotel California som passar bra som slogan på Bomans.

Jag älskar att skapa känslor och önskar att alla Bomans gäster på ett eller annat sätt påverkas och reagerar på miljön, inredningen och den eklektiska stilblandningen. Det går alltid en röd tråd genom varje rum, ibland är den till och med orange, som i Hermèsrummet.
Välkommen att upptäcka min värld. Vi ses på Bomans! //Kristin –  Läs mer här!

NYNÄS SLOTT

Vandrarhemmet Bränneriet finns tillgänglig i sin helhet för hela sällskap samt med rum i begränsad omfattning för små sällskap. Stugor finns till uthyrning. På Nynäs finns så mycket att upptäcka att det kanske kan vara svårt att hinna allt man vill på en dag. Eller kanske önskar du bara dra dig tillbaka ett tag för att varva ner i den lugna och vackra omgivningen?  Det finns flera olika slags boenden att välja mellan. Vandrarhemmet Bränneriet med 25 sängplatser och konferensmöjligheter, olika övernattningsstugor i närheten av slottet. Läs mer här!

RUNNVIKENS PENSIONAT

I vår återuppbyggda herrgårdsflygel erbjuder vi övernattning där du kan njuta av det goda livet på landet. Alla fyra gästrum är personligt inredda med kärlek och omsorg om detaljer. Vakna till slaget från tornuret och lyssna till fågelkvitter utanför fönstret. Här finns lugn och harmonin som gör att du vill stanna kvar. Läs mer här!

ÖSTER MALMA

Vakna upp utvilad i en lugn och rogivande atmosfär med vackra ängar och skogen som återspeglar sig utanför fönstren. Bara en kort, uppfriskande promenad från slottet ligger vårt trivsamma, nyrenoverade hotell med 33 mysiga rum. I slottsflyglarna som ligger i anslutning till slottet har vi vårt vandrarhem. Läs mer här!

CAFÉ ÖSTERGÅRDEN

I den vackra Sörmländska landsbygden på väg 223 mellan Nyköping och Björnlunda finns lilla stugan på gården Uvsta Östergården.Stugan finns på en gammal liten lantgård där vi idag driver ett café. Där har vi loppis och butik med inredning för hem och trädgård.
Cafét serverar lättare luncher och har rättigheter. Frukost finns att köpa i cafét. Mysig trädgård som man ser ut över åkrarna. Bagarstugan är ett mycket mysigt boende, ett hus med 2 bäddar. Läs mer här:

LINDEBORGS  ECO RETREAT

Vakna på landet! Andas ut, sänk axlarna och ta in lugnet. Sov gott i våra ekologiska sängar, omgiven av naturliga material. Lindeborgs Eco Retreat ligger vackert belägen vid vägs ände invid sjö och skog, utanför Nyköping, 12 mil från Stockholm. Här kan du varva ned, njuta av en ostörd och vacker miljö och kanske också lära dig någonting nytt. Läs mer här!

LASÄTTER GÅRD

Lasätter gård erbjuder en plats där ni kan vara tillsammans på ett tryggt sätt med enskilt eget boende, nära naturen med fina vandringsleder.
Hit återvänder kompisgäng, konferenssällskap och yoga grupper. Nästa sommar ser vi framemot att fortsätta ta emot våra större evenemang som bröllop. släktkalas och högtider. Ni hittar oss mellan Nyköping och Norrköping, endast 1 timme och 15 minuter söder om Stockholm.
Välkomna till Lasätter gård. Läs mer här!

VIRÅ BRUK

Virås genuina och naturskönt belägna boende ligger precis vid Virlångens sandstrand.
Övernattning sker i enkel- och dubbelrum i separata hus och stugor, varav alla rummen har egna badrum. I vissa av rummen finns även plats för extrasängar. Totalt finns det 43 fasta bäddar. Läs mer här!

HÄLLEFORSNÄS | MALMKÖPING | FLEN | KATRINEHOLM

BO PÅ ROCKLÖSA GÅRD

Rocklösa gård ligger i en helt underbar natur. Här hittar ni tystnaden, lugnet och en avstressande miljö. Landskapet är kuperat och varierat med gamla ekar i hagarna och små åkerlappar. Det finns gammal fin skog att vandra i och 49 sjöar i vår omgivning. Mängder med olika sorters vilda djur och fåglar och både vanliga och ovanliga svampar samt växter trivs i de unika förutsättningarna. Alla årstider är lika fantastiska. Läs mer här! 

DUFWEHOLMS HERRGÅRD 

Dufweholms Herrgård är ett romantiskt herrgårdshotell beläget strax utanför Katrineholm. På herrgården blandas den dåtida charmen med dagens standard så att ni kan njuta av er weekend eller vistelse till fullo.
På Dufweholms Herrgård står alltid den goda maten i centrum. Vi är en del av Svenska kulturpärlor med råvaror från närbelägna gårdar och lokala producenter. Våra kockar arbetar med menyer utifrån dagens råvaror och med säsongens smaker. I vår restaurang hämtar vi både inspiration och råvaror från de sörmländska skogarna, sjöarna och åkrarna runt omkring herrgården. Välkommen att smaka på Sörmland!
Hos oss finns det gott om plats för avkoppling och inspiration. Boka ett besök i herrgårdens spa- och relaxavdelning eller promenera i vackra miljöer.
Herrgården ligger endast en halvtimme från Norrköping, Vingåker och Flen och runt en timmes bilfärd från Linköping, Nyköping och Örebro.Läs mer och boka här

JULITA WÄRDSHUS

Välkommen till Julita Gård & Julita Wärdshus Vid sjön Öljaren i västra Sörmland ligger herrgårdsmiljön Julita Gård med sina bevarade byggnader, interiörer, park och kulturhistoriska trädgårdar. I herrgårdshuset erbjuds dagligen visningar för parkbesökare och i den blomstrande parken finns familjeområde, Wärdshus, café och picknickplatser. I Julita Gårdsbutik finns ett unikt sortiment som inspirerar till ett hållbart lantliv.
Röken – Lunchrestaurang Röken ligger precis intill Wärdshuset och serverar BBQ lunch enklare fika utomhus. Här baseras maten på BBQ teknik inspirerad från amerikanska södern. Det serveras regnbågslax, rökt fläsksida och rökgrillade betor (veg) samt en pasta och köttfärssås till barnen.
Restaurang Julita Wärdshus – Restaurangen Julita Wärdshus drivs från och med 2023 av ägarna bakom Michelinkrogen Aira i Stockholm. Kökchef Gustav Leonhardt ansvarar för restaurangen som till kvällen serverar en fast avsmakningsmeny, men fokus på nordiska och lokala sörmländska huvudråvaror. Vi erbjuder bokning i form av paket där middag, övernattning i de historiska herrgårdsflyglarna och lantlig hantverksfrukost i restaurangen ingår.

Logi
Boendet är enkelt men vackert och finns i Julita Gårds herrgårdsflyglar där delar härstammar från mitten av 1500-talet. Här vaknar ni upp i prunkande grönska i en av de unika historiska byggnaderna. Starta dagen med en promenad längst med den natursköna sjön Öljaren och avnjut sedan en hantverksfrukost i Wärdshuset. Igenom parken slingrar sig promenadstråken via den kulturhistoriska trädgården består av både en fruktträdgård, herrgårdspark, humlegård, köksträdgård, pion & rosträdgård. Hela parken är uppbyggd genom hållbarhetstänket för att främja biologisk mångfald och att odla på ett hållbart sätt. Läs mer här!

HOTEL MALMKÖPING – restaurang Hjorten & Gösen

Förläng er upplevelse av Aptitrundan med en Aptitweekend!

Välkommen till Hotel Malmköping. Vi strävar efter att alltid vara den bästa mötesplatsen i hjärtat av Sörmland

Hotell, konferens & restaurang
Hotel Malmköping är en modern hotell- och konferensanläggning på en höjd mitt i Malmköping, omgivet av vacker natur. Hos oss låter vi miljön utanför hotellet genomsyra val av möbler, inredning och färg. Med våra ledord: Gott bemötande, känsla och effektivitet, ser vi fram emot att få ta hand om dig som vår gäst.

Restaurangen
Vi erbjuder en avslappnad restaurang för våra gäster, där råvarorna som serveras reflekterar mycket av vad Sörmland har att erbjuda. Då vi ligger i ”Hjärtat av Sörmland” är det inte långt till de lokala producenterna. Vår alldeles egna stolthet är nötkött från kreatur uppväxta och uppfödda på vår ägares egen ”KRAV”-märkta gård, Sofielunds Gård.

Hotellet
Vi har 45 rum fördelat på 23 dubbelrum i olika storlekar, 2 familjerum och 20 enkelrum med totalt 80 bäddar. Rummen är smakfullt inredda med bland annat helkaklade badrum.

Vi garanterar incheckning från klockan 15:00 och senaste utcheckningtid är 12:00. För konferensgäster är utcheckningstiden 10:00 Läs mer här!

BLACKSTA BRYGGHUS & VINGÅRD

Med utsikt över sjön Långhalsen och omgivet av viltrika skogar, vidsträckta ängar, trädgårdsodlingar och rader med vinrankor finner ni denna lilla pärla till vingård i hjärtat av Sörmland. Gården finns här för speciella tillfällen, för den äventyrslystna, för livsnjutaren och för att höja affärsmötet ännu en nivå. Här lagas maten med råvaror från sjön, skogen, odlingarna och producenter runt omkring oss. Här-producerat vin, öl och sprit finns att svalka gommen med. På vingården finns ett underbart Hotell med 15 läckert inredda dubbelrum där flertalet av rummen har en-suite bubbelbad eller bastu. Kontakta oss gärna så vi kan skapa en total upplevelse på Blaxsta Vingård. Här finns möjlighet att vara med på vinprovning eller besöka den hyllade restaurangen.

För info och bokning info@blackstavingard.se |  Läs mer här!

STRÄNGNÄS | STALLARHOLMEN | MARIEFRED | JÄRNA

BOMMERSVIK KONFERENS

Att komma till Bommersvik är som att komma hem. Det får vi ofta höra från våra gäster och inget gör oss gladare. Det är precis så vi vill att du ska känna hos oss. Oavsett om du besöker oss för en konferens, sommarvecka med familjen, eller en avkopplande weekend, vill vi att du får en unik vistelse på Bommersvik. Läs mer här!

ROFYLLT & LANTLIGT TORP PÅ SELAÖN

Ett torp på vackra Selaön i Kyrkbyn Tuna, omgärdat av trädgård och odlingslandskap. Här kan du njuta av stillhet och natur i ett ombonat och praktiskt torp med avskildhet på värdens privata tomt. Selaön, mitt i Mälaren, bjuder på vacker natur och historiska miljöer. Närhet till allmän väg.
Vackra cykelvägar, nära till vattnet och badplatser, viltrika skogar för promenader.
Avstånd Stallarholmen 3km | Avstånd Mariefred 18km | Avstånd Strängnäs 21km – Läs mer här!

ÄLEBY GÅRD

Hyr en weekend/vecka eller längre! Närhet till sjö, skog, hagar, gårdsbutiken och växthus. Garanterat avkopplande endast 9 mil från Stockholm.

Gomorra
Det perfekta huset för, semesterfamiljen, fiskargänget, svampvännerna, jägare och naturintresserade! Gomorra ligger naturskönt avskilt mitt i den svenska naturen. Ett rikt djurliv omger huset då det ligger inne i vårt vilthägn.

Sodom
Det perfekta huset för, semesterfamiljen, fiskargänget, svampvännerna, jägare och naturintresserade! Sodom ligger naturskönt avskilt mitt i den svenska naturen. Chansen att se vilda djur är stor då huset ligger inne på vårt stora vilthägn. Läs mer här!

GRIPSHOLMS VÄRDSHUS

På Gripsholms Värdshus kan ni njuta av våra noga komponerade menyer som speglar det svenska kökets variationer och mångfald, med ett ekologiskt tänk och medvetenhet kring vår historia. Gripsholms Värdshus är en del av Svenska kulturpärlor med råvaror från närbelägna gårdar och lokala producenter.
Vårt anrika värdshus ligger nära Södertälje, Strängnäs, Nykvarn och Stockholm och passar därför utmärkt för ett mysigt dagsbesök eller en rogivande weekend. Gör ert besök extra härligt genom ett avkopplande besök på Gripsholms Spa. Vi erbjuder flera typer av spa- och yogabehandlingar.

En kort promenad från värdshuset ligger vårt bed & breakfast som inryms i den gamla stallgården med utsikt över Gripsholms Slott. Läs mer här! 

ESKILSTUNA | TORSHÄLLA

ELITE HOTELL

Elite Stadshotellet Eskilstuna är vackert beläget vid Eskilstunaån mitt i city. Hotellet har stadens bästa läge och här bor du i en flärdfull miljö med gångavstånd till shopping, nattklubbar, tågstation och bussar. Läs mer här!

MAGDAKULLAN – Västra Näshulta

Gården har brukats sedan 1244 och är fortfarande ett aktivt lantbruk. Våra vackra ekhagar har hävdats i århundraden och hyser idag en mångfald av örter och orkidéer. Gårdens viltvatten och fågelsjö är ett eldorado för fåglar. Här samlas rördrom, kärrhök, trana, sångsvan, vitkindad gås, häger, kungsörn och kricka för att nämna några arter. Magda är en av pionjärerna inom ekologisk odling och djurhållning, redan på tidigt sjuttiotal så ställdes markerna om till giftfri odling. Idag betar rödkullor hagmarkerna och bidrar till den biologiska mångfalden. Som en extra behållning ger de även fantastiskt kött som vi säljer direkt från gården. Här finns restaurang med rättigheter, gårdsbutik och café.

Hultstugan är en gammal parstuga med vedeldad spis i det gamla köket och en rörspis i vardagsrummet. Baktill är en utbyggnad med sovrum, badrum och kök. En våningssäng med 2 st 80 cm bäddar, en 120 cm säng. Läs mer här.

STORA SUNDBY SLOTT

På gården finns det flera varianter av boende som kan bokas via länkarna nedan.

– Vårt semesterhus Sand hyrs ut till besökare och semesterfirare. Med sitt fantastiska läge på andra sidan Hjälmaren finns här en privat strand med bastu och skogen som närmsta granne. Kan bokas här!

– Snickarstugan är en vindslägenhet som ligger ovanpå gårdsbutiken vid Stora Sundby Slott utanför Eskilstuna. Vindslägenheten hyrs ut per natt och rymmer upp till 12 personer. Kan bokas här!

Läs mer om alla producenter som deltar i Aptitrundan 9-10 september

Information
Tid & datum: Aptitrundan höst sker 9-10 september 2023
Vart: I hela Sörmland
Övrigt: Var beredd på många besökare, planera er resa i förväg. Några få producenter har bara öppet en av dagarna, på hemsidan finns all info kring deltagande producenter och vilka aktiviteter som sker på gårdarna.