valinge
Jönåker

Valinge Gård

Jenny och Gunnar driver en ekologisk äppelodling på Valinge Gård utanför Nyköping. Sedan starten 2020 har odlingen nu 1.600 träd av sorterna Discovery, Aroma, Holsteiner Cox, Santana, Rubinola och Katja. Under kommande år ska odlingen fördubblas. Vår inriktning är främst bordsfrukt, men vi säljer även must från egna äpplen.

På Valinge Gård fanns redan på 1800-talet en grönsaks- och fruktodling som gårdens trädgårdsmästare skötte om. Skörden räckte till att försörja de boende på gården, och överskottet såldes i gårdens lilla konsumbutik eller på torget i Nyköping. Konsumbyggnaden och trädgårdsmästarbostaden finns kvar, men odlingarna är borta sedan länge.

Från 2020 har marken fått liv igen i en ny ekologisk äppelodling. Bland blomsterängar och bokträd, på en sydsluttning bredvid trädgårdsmästarens gamla bostad, sitter nu nya äppelträd av både traditionella och moderna äppelsorter. Under de kommande åren kommer 4.000 – 5.000 träd att planteras, av sorterna Discovery, Aroma/Amorosa, Holsteiner Cox, Santana, Rubinola, Katja, Folke och Åkerö. Den största delen av skörden kommer att säljas lokalt som bordsfrukt, och en del kommer att mustas.

Välkomna!

Kontakta

Valinge Gård
Valinge Gård
61196 Jönåker
58.7957177, 16.6772137
Se karta