Södertälje

Trädgårn Södertälje

Välkommen till Trädgårn Södertälje!

Här i Trädgårn odlar vi frukt och grönt i Mälardalens bördiga jord. Vi odlar i samspel med klimatet och naturen, och utifrån ekologiska principer. Vi har ett populärt cafe och en omtyckt gårdsbutik. Under säsong har vi Självplock – Morötter, Lök, Grönkål, Spenat, Sallat, Bondbönor, Blommor, Jordgubbar mm. I Gårdsbutiken finns även dagsfärska tomater, gurkor, fikon mm samt delikatesser som honung, fikonmarmelad, shisodryck …

Vårt mål är att ha så välsmakande produkter som möjligt. Avgörande för smaken är en av världens bördigaste marker med ett klimat befuktat av Mälaren. En lägre nattemperatur under växtsäsong ger även unika möjligheter till god och smakrik ekologisk mat. Trädgårn säljer grönsakerna i Gårdsbutiken och via grossiter till Stockholms topprestauranger och kvalitetsbutiker.

Trädgårn Södertälje är sedan flera decennier ledande producent av ekologisk frukt och grönt såsom tomat, gurka, jordgubbar, mm. Ulf Engström driver idag odlingen tillsammans med Karolina Obrzut. Sammantaget är Ulf femte generationen trädgårdsmästare i familjen, med kunskap nedärvd av far- och morföräldrar.

Engströmsfamiljen har en ovanligt lång odlingstradition då de sedan 1850-talet varit producent av färsk frukt och grönt i Stockholm och Mälardalen. Det började med en odling på Södermalm, som i takt med stadens utbyggnad flyttades till Hässelby. De färska närproducerade grönsakerna transporterades på den tiden med häst och kärra till stadens torgplatser, d.v.s. dåtidens ”bondens marknad”.

I början av 1900-talet flyttades verksamheten till Mälarön Aspö och det lite längre avståndet innebar att Ulfs farmor transporterade sig själv och dagsfärska grönsaker med ångbåt till Kornhamnstorg i Gamla Stan.

Där torgade hon i två dagar för att sedan åka hem och hämta nya, färska grönsaker. I takt med välståndsutvecklingen infördes så småningom varutransporter med bilfordon som gick till Klarahallen (nuv. Centralstationen) och Årsta Partihallar, varav den senare fortfarande är i drift.

Karolina Obrzut är delägare tillsammans med Ulf. Karolina är trädgårdsmästare med mångårig erfarenhet av odling från sin egen familjs grönsaksodling med flera generationers tradition till i dag Trädgårn Södertälje.

Trädgårn ligger idag invid Mälaren i Södertälje och är en helt ekologisk odling med grönsaker som skördas på morgonen och levereras direkt till butiker, restauranger och grossister. På så vis kan ni njuta av lika färska grönsaker som på far- och morföräldras tid. Karolina o Ulf är gläds åt att vi har möjlighet att odla kvalitets grönsaker och bär till er. Tack för att ni gör det möjligt för oss att kunna arbeta med vår passion – en grönsaksodling i samklang med naturen!

Välkomna till oss!

Karolina Obrzut o Ulf Engström