Eskilstuna

Solby Gård

Solby Gård är ett aktivt jordbruk som ligger beläget i Vallbysocken i Södermanland. På gården hittar ni vår populära gårdsbutik och café som har öppet året runt. Här säljer vi produkterna som vi själva odlar men även livsmedel som producerats fram i vårt närområde och andra delar av vårt land.

Vår gårdsbutik är fylld av när- och härodlade varor. Vi odlar potatis, jordgubbar, hallon, blåbär m.m. Även självplock av jordgubbar under säsong.

Hela vårt potatissortiment kommer från våra egna odlingar som vi lägger ner mycket kärlek och tid på, för att ni som konsumenter skall få en så välsmakande potatis som möjligt. Gården odlar varje år upptill 15 olika potatissorter som säljs i vår butik under året. Alla potatissorter har sina egenskaper som påverkas av bl a växtplats, näring och årsmån. Egenskaperna karaktäriseras även vid tillagning där olika sorter gör sig bäst i olika rätter. Potatisens egenskaper påverkas också av det vatten potatisen kokas i och det sättet den kokas på.

Under säsong har vi försäljning och självplock av våra goda jordgubbar.

Vi har satsat på flera olika jordgubbssorter med alla sin egna smak och karaktär. Jordgubbarna säljs i vår gårdsbutik from ca första veckan i juni till slutet på augusti. Under ett par veckor i juli håller vi landen öppna för självplock.

Vi har sedan 2016 odlat hallon av sorterna Polka och Gleen Ample. Detta är ett höst- och sommarhallon som vi skördar from julimånad till sista veckan i oktober.

Äggen som vi säljer är noga utvalda med tanke på smak, kvalité och såklart hönornas levnadsstandard. Vår leverantör har sin hönsbestättning utanför Strängnäs (Valsberga gård)

Rapsoljan som vi säljer är framtagen från sörmländsk raps och är självklart kallpressad för bästa smak och nyttighet.

Gården ligger inbäddat i ett mycket vackert landskap med både öppna fält och skogar med närhet till Mälaren. Markerna kring gården består främst av friska mellanleror och mulljordar där vi odlar spannmål, jordgubbar och potatis för direkt förtäring eller för förädling till livsmedel.