taxinge krog
Mariefred

Skalla Bord

Gustav Öhman som driver Skalla bord har kallats ”den sista idealisten” men tror egentligen bara att han har rätt och andra har fel. Är ödmjuk. Lever för, i, på, under och över mat. Tror på naturen.

Idéer om en restaurang

Hur får man en restaurang att fungera? Alltså, inte bara gå runt eller ha nöjda och glada gäster utan på riktigt. Hur får man en restaurang att vara en logisk, fungerande del av ett människoliv? Ett människoliv innehållande familj och vänner, glädje och passion.

Jag tänker att restaurangen måste anpassa sig till rådande omständigheter. Låter logiskt, men tro mig, det är en smått revolutionerande tanke.

Restaurangen måste följa familjen, inte tvärt om. Därför kan du, om du besöker Skalla Bord, höra duns och steg från våningen ovanför. Vi bor där, jag och min familj. Så välkommen hem till oss!

Restaurangen måste följa råvarorna, inte tvärt om. Vad finns egentligen runt om kring oss, just nu? Och då menar jag inte bara på gårdarna och odlingarna, i skogen och vattnet, utan också i hyllorna och i källaren. Rådande säsong dominerar förstås, men det finns alltid spår av andra tider. Torkat, inlagt, renderat eller på annat sätt preserverat.

Gästerna måste följa restaurangen, inte tvärt om. Ska det fungera på riktigt måste man komma till Skalla Bord utan dogmer och preferenser (förutom möjligtvis en preferens för god mat) och glädjas åt det som bjuds och åt vetskapen om att jag gör mitt absolut bästa för att optimera just detta nu. Jag brukar säga att detta är en restaurang dit alla är välkomna men det är inte en restaurang för alla!

Restaurangen måste ta bra betalt. Gott hantverk kostar mycket, i alla led. Jag vill att mina vänner som odlar, föder upp och fiskar ska kunna fortsätta göra det dom gör. Och jag vill också själv kunna leva på det jag gör. Så det är inte billigt att äta på Skalla Bord men det är heller ingen vardagsrestaurang. Hit kommer man för att njuta en sällan skådad måltid på en episkt vacker plats!

Välkommen till restaurangen under eken vid vattnet. Välkommen till Skalla Bord!

//Gustav Öhman

Lyssna på Taxinge Piratradio – Gustavs podd där han möter intressanta personligheter!

Boka en måltid på Skalla Bord! – Maxantalet gäster per sittning är 8 st!

Text ur Whiteguide
”Han är spännande Gustav Öhman, krögaren på Taxinge krog. Han lever för, i, på, under och över mat. Talar mat med sina gäster från alla nivåer. Om de sega glutentrådarna i den senaste leveransen av Warbro Kvarns mjöl eller smaken i köttet från den sex år gamla kon som han hade förmånen att komma över, eller förtjusningen i minnet av barndomens bigpackglass som nu travesterats i en kopia innehållande jordgubb-, karljohan- och granskottsglass.

​Gustav driver nog en av Sveriges mest hållbara krogar. Växtriket utgör basen i den mat som serveras. Han använder så mycket han kan av varje råvara. Säsongen styr vad som samlas, odlas, plockas, fiskas, styckas och lagas. Menyn är fast på sex till åtta små rätter som varieras vecka till vecka, helt beroende på vad hans småproducenter och entreprenörer från trakten offererar, eller vad som hittas i skog och mark.”

Kontakta

Skalla Bord
Skalla hamnväg 9E
64735 Mariefred
59.248045167611, 17.184956073761
Se karta

Boka en måltid

Boka här