Eskilstuna

Passage vincafé

För ett halvår sedan fanns inte en enda vinbar i Eskilstuna. Snart finns två. I december öppnade Vinäger, en vinbar med konventionella viner och 50-plusare som främsta målgrupp. Och i slutet av maj öppnar Passage, ett vincafé med fullt fokus på naturvin.

– Det blir mestadels franska viner, men också vin från Georgien och andra sidan Europa, säger Viktor Sund, som ligger bakom vinbaren tillsammans med Rebecca Adolfsson och Tobias Karlsson.

Viktor drev tidigare den veganska restaurangen Kvass i Eskilstuna, som lades ner 2018. Sedan dess har trion haft tankar på att starta en vinbar och letat efter en lämplig lokal. Nu har de funnit en – i ett före detta soprum på Söder i Eskilstuna som har stått oanvänt sedan 1940-talet.

– Det är en ganska speciell lokal, säger Viktor. Den är en och en halv meter bred och 16 meter lång, så det är som en lång korridor med fem meter till tak. Vi håller på att rusta upp den och har bland annat installerat ett kök en halv våning upp, lagt ett betonggolv och tagit in en lång zinkbänk. Annars ska vi inte ändra så mycket, utan behålla den råa känslan.

Vid sidan av vin kommer det bland annat att serveras egenstoppad kaninkorv, rödbetsterrine och säsongsbetonade rätter av företrädesvis sörmländska råvaror. Dagtid ska Passage locka med fika och lunchrätter, egenbakade croissanter, croque madame och dagens tarte.

– Det ska vara ett ständigt levande projekt som utvecklas med tiden. Det har saknats ett ställe som det här i Eskilstuna, men det finns ett stort intresse för naturvin i staden och vi har redan fått jättebra respons, avslutar Viktor Sund.

Kontakta

Passage vincafé
Stensborgsgatan 3 a
633 55 Eskilstuna
59.365839487451, 16.518054917782
Se karta