Björkvik

Oasen på Åsen

Oasen på Åsen är en liten regenerativ gård som ligger mitt emellan Nyköping, Norrköping och Katrineholm.

Januari 2018 lämnade vi stan för en gammal gård utanför Björkvik. Med fokus på självförsörjning har vi väckt gården till liv igen. Här odlar vi inte bara grönsaker, vi odlar smakupplevelser och lever vår dröm! Vi har höns, kalkoner, myskankor, gutefår, kaniner och honungsbin. Under 2020 startade vi en småskalig grönsaksodling för att vi vill att fler ska få uppleva hur grönsaker egentligen ska smaka. Vi är biologer i grunden och miljön, kretslopp och biologisk mångfald är väldigt viktigt för oss. Gården är vår oas och vi behandlar henne därefter ♥

Vill du köpa närproducerat?

Vi säljer ägg, honung, grönsaker, inläggning, snittblommor med mera efter säsong. När vi inte har öppet sker all vår försäljning via förbeställning. Du kan sen hämta upp dina förbeställda varor på någon av Reko-ringarna vi är med i eller i vår utlämningsbod här på gården. Vi erbjuder även en grönsaksprenumeration. Läs mer på vår hemsida.

Kommande aktiviteter

Guidad tur på Oasen på Åsen


Guidad tur på Oasen på Åsen

När paret köpte gården den 1 november 2017 fanns det ingen trädgård att tala om. Nu finns norra köksträdgården som är en blivande skogsträdgård med fokus på ätbara perenner. Här finns bland annat persikor, paw paw, vindruvor, sparris och medicinalväxter. Södra köksträdgården som är en mer traditionellt anlagd med raka bäddar som ger en illusion om att det är ordning på torpet. I västra trädgården är det ett färgsprakande hav av dahlior sommartid.

På gården finns även en början till småskalig fruktodling med över hundra olika sorters fruktträd samt en massa bärbuskar. Här betar deras myskankor fritt och hjälper dem hålla eventuella skadedjur i schakt. Sedan 2020 driver paret en småskalig grönsaksodling, terrassodlingen. Tack vare deras tre tunnelväxthus kan de sälja grönsaker under större delen av året samt vara självförsörjande på grönsaker året runt.

Oasen på Åsen har öppet trädgård med gårdsförsäljning varje lördag under juli och augusti mellan kl 10-14.

Lördagen den 20 juli samt 24 aug har ni möjlighet att gå på guidad tur där MaryAnn berättar hur hon och Martin har byggt upp gården och odlingar i permakultur anda. Guidningen börjar 14:15, dvs strax efter stängning, och pågår i cirka 1,5 tim. Efteråt bjuds ni på hembakat fika och frågestund. Den guidade turen kostar 250 kr per person. Max 20 personer per tillfälle.

För att garantera er plats behöver ni betala för guidningen samma dag som bokningen. Betalning sker med Swish.

Anmäl er här: