Katrineholm

ETC Odla - Solparken

ETC Odla är en del av ETC Solpark som ligger i katrineholm.

ETC Solpark startade som en solpark där målet var att testa olika solceller, informera och utbilda privatpersoner för att tillsammans skapa en grön elrevolution! Solparken har sedan dess blivit så mycket mer, på platsen hittar ni bl.a. ett vegetariskt café, populära konstutställningar och vårat växthus där vi odlar en himla massa smarriga tomater.

Vårt växthus på 700 kvadratmeter är byggt i trä och vi värmer upp det med överskottsvärmen från vår biokolspanna och elen kommer såklart från solcellerna. Vi jobbar mycket med jordhälsa och har därför byggt en fermenteringsverkstad i ena änden av växthuset där vi tillverkar bokashispray och våran egna fermenterade näring ”Jordkraft”. Vi gödslar enbart med de bakterier som vi använder i fermenteringen, vi undviker att gräva och vi bygger jordarna med organiskt material som finns på plats. Vi försöker helt enkelt odla så hållbart det bara går!

I växthuset odlar vi då främst tomater, och det gör vi med råge! Vi brukar odla minst 40 olika sorter och säljer sedan som självplock med självbemanning i växthuset men också på lokala rekoringar och genom prenumerationer. Vi odlar också en mindre mängd gurka, chili, paprika och aubergine. På friland växer det majs, solrosor och annat smått och gott.

SOLHUSET MED CAFÉ OCH BUTIK

Passa på att vila ut en stund på vår veranda eller vandra runt bland tomater och grönt i det lilla vinterträdgårds annexet med kaffekänsla. Ja, det är vårt eget kaffe vi använder. Fairtrade och rostat av ETC själv. Supergott. I Solhuset finns finns också vår butik där du kan köpa böcker, vår egenproducerade biokol, bokashi och mängder av andra klimatsmarta produkter.

Ladda elbilen under tiden – Vid entrén kan du ladda din elbil vid någon av våra laddstolpar medan du fikar i caféet.

Under våren försöker vi hålla självplock på tulpaner och narcisser och vi säljer också överskottet av plantor från det vi driver upp själva. Eftersom vi odlar många udda sorter så kan det vara värt en omväg för att knipa några utav de sorterna.
Solparken har öppet året runt men med varierande öppettider. Vi håller också en hel del evenemang under säsongen och har ett utbud av olika kurser och föreläsningar inom solceller, odling, matförädling, byggnadsvård m.m.

Här finns också möjlighet till boende i vårt visningstorp – prova att bo helt soldrivet i ett riktigt ETC-torp. Max 6 personer. Totalpris 3 000kr/natt inkl frukostkorg med lokala ekologiska godsaker. Läs mer här!

Vi önskar er varmt välkomna till oss på ETC Solpark!

Kontakta

ETC Odla - Solparken
Energikullen 1
64196 Katrineholm
59.009001594542, 16.206041954492
Se karta