Gnesta 

Restaurang Arkadien

Under 2025 byggs Restaurang Arkadien upp och blir en plattform för att praktiskt genomföra teser kring odling och matkultur.

Arkadien erbjuder måltidsupplevelser på råvaror från egna fält, vilt från skogen intill gården samt andra producenter i Sörmland. Odlingarna är KRAV-märkta och mitt fokus är att ge förädlingen av råvarorna lika stor omsorg som odlingen av dessa. 

Centralt för Arkadien är att här serveras måltider förädlade från egna odlingar på gården jag äger och driver sedan 2021. Genom köket och odlingarna på gården får forskning inom hållbar matförsörjning och planetära gränser påverka odlings- och förädlingsmetoderna och därmed vad som går att servera på en tallrik. 

Restaurangen öppnar i flera steg utifrån de 3 format som kommer erbjudas. Först ut är Matstudion som tar emot bokningar under våren 2025. Uppbyggnaden av Matstudion finansieras med stöd av Leader Södermanland och medel från Europeiska Jordbruksfonden. Här erbjuds möjligheter till interaktiva och skräddarsydda måltidsupplevelser, kurser, möten & konferensbokningar. 

Parallellt med att Matstudion slår upp portarna slutförs arbetet med att förbereda för lanseringen av Matbordet, Arkadiens bistroupplägg. Här serveras enklare rätter från uteköket. Matbordet öppnar under vår/försommar 2025. Under höst/tidig vinter 2025 är planen att Restaurang Arkadiens tredje format – Matsalen – öppnar för bokning. I Matsalen erbjuds en fast meny med dryckespaket tillsammans med berättelser om metod och råvara. 

Snittblomslandet som öppnade 2024 håller öppet för självplock varje år från juli till september. Gårdsbutiken som öppnar sommaren 2025 ger plats åt förädlade grönsaker från egna fält och växthus samt keramik på lera från gården.

Övriga tjänster som erbjuds: Utbildning, kurser och föreläsningar inom odling, förädling och gastronomi är en del av den pedagogiska roll som Arkadien vill spela i vägen mot grön omställning. För organisationer som vill öka sin förståelse för de metoder och syften Arkadien arbetar efter erbjuds konsultationer och uppdrag. Exempel på tjänster är koncept-utveckling och hållbarhetssäkring av menyer för hotell- och restaurang, samt samarbeten med forskning och akademi. 

NIKLAS KARLSSON

Jag är praktiker och visionär med obotligt intresse för ett hållbart matsystem och gastronomi. Min metod handlar om att praktiskt tillämpa kunskap och forskning omsatt i tolkningar av såväl samtida som framtida matkultur, på fälten och i köket. Med Arkadien vill jag visa visa vägar kring hur gastronomi och hållbarhet går hand i hand.Läs mer här om resan från tidigt mat- och odlingsintresse, till öppnandet av Restaurang Arkadien våren 2025.


BAKGRUND & UTMÄRKELSER

10 år som köksträdgårdsmästare på Rosendals Trädgård i Stockholm gav mig fantastiska möjligheter att implementera idéer och lösningar i ett unikt sammanhang.

Här initierade jag tillsammans med otroligt kunniga kollegor och samarbetspartners satsningar som mateventet Stockholms byfest, tävlingen “Ett Stort år” och satsningen “Experiment 2000m2”, som sedan blev en av vinnarna i hållbarhetspriset 100% Cirkulärt, insitiftat av White Guide och Stockholm Gas.

Kontakta

Restaurang Arkadien
Hällesta Erikslund 1
646 92 Gnesta 
59.0393762, 17.226089
Se karta