Gastronord går av stapeln den 9–11 april på Stockholmsmässan.
Om bara några dagar är det återigen dags för hotell-, restaurang- och cateringbranschen att under tre dagar samlas på Gastronord. I år väntas förutom flertalet prestigefulla och viktiga tävlingar och kvalitativt utvalda utställare på plats. I år läggs ett stort fokus på debatter och föreläsningar kring kompetensförsörjning och minskat matsvinn. Mässan invigs med en presskonferens i närvaro av finansborgarråd Karin Wanngård samt inbjudna talare.
Sörmlands matkluster är på plats med flera montrar och gästade producenter från länet. Träffa Hornudden Trädgård, Julita Rapsolja, Jürss Mejeri, Högtorp Gård, Camelina of Sweden, Trosa Chark & Deli, Warbro Kvarn, Smakgården och Trädgård i Södertälje.
Mat, dryck och nya trender. Det är vad Gastronord 2024 handlar om. Det här är mötesplatsen där du idag får se vad Matsverige är imorgon. Ta del av de allra senaste idéerna om framtidens mat och dryck, ny teknik och spännande smakprovningar. Genom kunskapsutbyte och nätverkande ger Gastronord dig alla ingredienser till bättre affärer.
Under Gastronords tre fullspäckade dagar har vi samlat över 100 talare på Matscenen, Bageriscenen och i våra seminariesalar. Lyssna på branschprofilernas tankar om framtiden, hållbarhet, ny teknik, kompetensförsörjning, de senaste trenderna och mycket, mycket mer! Registrera dig för din biljett idag – kostnadsfritt för dig i branschen!
Från frö till framtid – fullkornsprodukter med tillgängliga mineraler 9 april 13:30 – 14:30 Seminariesal T3
Hur ska vi få i oss viktiga mineraler så som järn och zink när vi går mot en vardag med minskat köttintag? Många kvinnor i Sverige och i världen lider av järnbrist, en mineral vi tidigare fått i oss till största delen från kött. När vi går mot en vardag där vi äter mindre kött, hur får vi i oss dessa viktiga mineraler?
I 40 år har Hidden in Grains jobbat med att öka biotillgängligheten i spannmål. Man har lyckats ta fram en hydrotermisk behandling som minskar fytinsyran och därigenom gör mineralerna tillgängliga för oss. Sedan januari är framtiden här! Kommuner och storkök kan beställa produkter med tillgängliga mineraler som kan ge lika mycket järn som kött, och intresset är stort.
Medverkande:
David Fredlund, vd, Hidden in Grains
Thomas Björklund, vd, Warbro kvarn
Historiska grödor – är det nyckeln till framtidens matförsörjning? 9 april 12:00 – 12:30 C09:10 – Bageriscenen
Utmaningarna för det svenska jordbruket växer i takt med klimatförändringarna och under de senaste åren har nyfikenheten för kulturspannmål och ekologisk odling ökat. Allt fler ställer sig frågan vad som skiljer kulturspannmål från konventionella spannmål och vad dess fördelar är.
Medverkande:
Thomas Björklund, vd, Warbro kvarn
Sebastien Boudet, surdegsbagare
Magnus Nyman, ägare, Källunda gård (Årets Eko-bonde 2022)
Hur attraherar man morgondagens arbetskraft? 9 april 14:15 – 14:45 C02:18 – Matscenen
Pandemin satte käppar i hjulet för branschen och än idag råder stora svårigheter med att finna rätt kompetens. Trots att antalet arbetslösa blir fler har många arbetsgivare fortfarande svårt att rekrytera erfaren personal. Det är denna brist på kompetens som gör att många arbetsgivare strävar efter att behålla personal i den utsträckning det är möjligt, trots lågkonjunkturen. Samtidigt är det viktigt att ta väl hand om befintlig personal med kompetensutveckling.
Medverkande:
Johan Sörberg, Svart/Verkstan och Hela Sverige bakar
Thomas Hulden, delägare, Granero Gruppen (Steninge bruk, K4 Pampas, Kolmilan, Ocra, Granero bakery)
Mer lokal mat på hyllorna i dagligvaruhandeln 10 april 10:30 – 11:30 Seminariesal T4
Vi har i detta projekt tittat på hur vi kan öka möjligheten för våra matföretagare att sälja sina produkter till dagligvaruhandeln. I projektet har vi tittat på möjligheter och goda exempel, både från Sörmland och andra delar av landet. Vi har fördjupat oss i vilka utmaningar och hinder som finns, men också lösningar.
På uppdrag av Länsstyrelsen i Södermanland har projektledaren Rocco Gustafsson undersökt hur olika företag inom dagligvaruhandeln ställer sig till lokal mat, Rocco presenterar och konkreta lösningar för vi ska se fler lokala produkter på hyllorna i dagligvaruhandeln. Det blir inspirerande, roligt och lärorikt.
Medverkande:
Rocco Gustafsson, projektledare, Sörmlands Matkluster
Jenny Gullstrand, projektledare, Sörmlands Matkluster
Andelsjordbruk – en växande folkrörelse? 10 april 12:00 – 12:30 C02:18 – Matscenen
På en gård utanför Strängnäs driver Mats och Karin Sjöstedt ett så kallat andelsjordbruk där de levererar egenodlade grönsaker till privatpersoner och till Strängnäs kommun.
Andelsjordbruk (Community Supported Agriculture) startade i början av 1970-talet i Japan som en konsumentrörelse på grund av oro över den konstgödning och de kemikalier som användes i odlingarna. Denna rörelse spred sig sedan till USA, Frankrike och Schweiz och kom till Sverige i början av 2000-talet.
Antalet andelsjordbruk ökar runt om i landet och på Gastronord får vi höra Mats Sjöstadt berätta om arbetet och fördelarna med konsumtion utan mellanhänder. Dessutom medverkar Peter Hudatzky från Strängnäs kommun som berättar om varför de stödjer Hornuddens andelsjordbruk.
Medverkande:
Mats Sjöstedt, delägare, Hornuddens trädgård och restaurang
Peter Hudatzky, enhetschef, Strängnäs kommun
Lokal mat i offentliga kök – 10 april 16:30 – 17:30 – Seminariesal T4
Här berättar vi om en ny lösning där kommuner och lokala matproducenter enklare kan göra affärer. För offentliga kök som vill handla mer lokala råvaror och produkter kan detta verktyg underlätta vardagen. Projektledaren Jenny Gullstrand från Sörmlands Matkluster berättar om utvecklingsprojektet ”Lokal mat i offentliga kök” som föreningen driver.
Sörmlands Matkluster leder arbetet där tre kommuner, lokala matproducenter och ett techföretag arbetar tillsammans för att ta fram en digital lösning för framtida affärer.
Den tekniska kompetensen och byggandet av den digitala lösningen görs av företaget bakom tjänsten FarmUp. Eskilstuna, Gnesta och Strängnäs kommun deltar i projektet och syftet är att fler kommuner ska kunna ansluta sig framöver.
Sörmlands Matkluster driver projektet Lokal mat i offentliga kök med stöd från Leader Södermanland, Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Medverkande:
Rocco Gustafsson, projektledare, Sörmlands Matkluster
Jenny Gullstrand, projektledare, Sörmlands Matkluster
Mer info om producenter kommer…