PRESSRELEASE – NYA ÄGARE TILL NILS OSCAR

Nils Oscar AB, ett av Sveriges första och största hantverksbryggerier, byter ägare. Nils Oscar förblir dock sörmländskt och Nyköping kan även fortsättningsvis stoltsera med ett ledande hantverksbryggeri mitt i stan.

Familjen Sundberg har sålt bryggeriet till en grupp investerare i det s.k. Sörmlandsnästet, som är verksamma i nätverket kring Sörmlandsfonden. Dessa är redan tidigare delägare i ett antal sörmländska företag.

Karl-David Sundberg, grundaren av Nils Oscar, och Karin Wikström, styrelseordförande och dotter i familjen Sundberg, har båda varit delägare i företaget:

”Det har varit en fantastisk resa under 24 år att först starta bryggeriet och sedan hjälpa det att växa från ingenting till sin nuvarande position som ett ledande hantverksbryggeri med ett starkt varumärke.

Vi är givetvis glada över att en grupp sörmlänningar köpt vårt fina bryggeri. Jag är övertygad om att de kommer att förvalta arvet väl och driva företaget mot nya framgångar med fortsatt stark förankring i Sörmland”.

Rolf Lydahl, blivande ordförande i Nils Oscar och företagare i Flen:

”Jag har följt Nils Oscar från starten och är mycket glad över att vi fem affärsänglar i Sörmlandsnästet fått möjlighet att, tillsammans med bolagets VD, förvärva Nils Oscar. Det är ett mycket framgångsrikt bolag med en stark förankring i Sörmland och en betydande utvecklingspotential vilket är viktigt för oss i våra investeringar i lokala bolag.”

VD i Nils Oscar, Henrik Kihlberg, som också tillhör de nya ägarna i företaget:

”Jag har arbetat som VD i Nils Oscar under ett halvår och jag är imponerad av den kunskap och engagemang som finns i företaget. Jag är övertygad om att vi kommer att ha fortsatta framgångar med våra öl. Nils Oscar är ett välinvesterat företag med utrustning i världsklass vilket möjliggör en kraftigt ökad försäljning”.

page1image40649856 page1image40651968 page1image40649472

Fakta om Sörmlandsfonden och Sörmlandsnästet.

Sörmlandsfonden startades för snart tio år sedan av tre sörmländska banker: Sörmlands Sparbank, Sparbanken Rekarne samt Länsförsäkringar Sörmland med Länsförsäkringar Bank. Till Sörmlandsfonden har knutits ett nätverk av ett femtiotal lokala företagare/affärsänglar som verkar under namnet Sörmlandsnästet. Sedan verksamheten startades har man investerat i ett tjugotal företag, i de flesta fall s.k. startups.

De nya ägarna i Nils Oscar, vilka alla tillhör Sörmlandsnästet är:

Gripen Industri & Invest, familjen Anders Danielson. Tidigare ägare till brandskyddsbolaget Presto i Katrineholm.

Rolf Lydahl, Flen. Ägare till bl.a. Sofielunds Fastigheter och Hotel Malmköping. Ordförande i OneRepay som är av bolagen i Sörmlandsfondens portfölj.

Örjan Gustafsson, Stallarholmen. VD och ägare till Mavab. Ordförande i Sörmlandsfonden. Ordförande i Svensk Hantverksmust som också tillhör Sörmlandsfondens bolag.

Kjell Hasslert, Mariefred. Delägare i flera av Sörmlandsfondens bolag, bl.a. Warbro Kvarn och Operose där han är ordförande i båda bolagens styrelser.

Sparreholms Slott, Anna Karinen. Driver Sparreholms Slott. Muséer, hästcenter och konferensanläggning i hjärtat av Sörmland.

Fakta om Nils Oscar

Nils Oscar är klassisk öl i modern stil. Bolaget startade på Kungsholmen 1996 och var ett av de första hantverksbryggerierna i Sverige. 2006 flyttade bryggeriet till Nyköping. Nils Oscar har framgångsrikt lanserat en mängd olika öltyper och är det mest prisbelönta bryggeriet i Sverige. 1998 introducerade Nils Oscar God Lager som är den mest sålda hantverksölen i Sverige. Andra populära produkter är Glutenfri India Ale, Alkoholfri Lager, Södermalmspilsner, och KellerBeir. Den senare är ekologisk, glutenfri och producerad med lokal malt från Warbro Kvarn.