taxinge krog
Nykvarn

Taxinge Krog

Gustav Öhman som driver Taxinge krog har kallats ”den sista idealisten” men tror egentligen bara att han har rätt och andra har fel. Är ödmjuk. Lever för, i, på, under och över mat. Tror på naturen.

Det finns ingen meny. Maten som serveras är helt baserad på vad som finns för tillfället. På våren är menyn helt dominerad av lagrade eller tillvaratagna råvaror från både växt- och djurriket. När natur och odling börjar bli mer givmild går vi långsamt över till att endast servera vegetabilier. Då tillvaratas så mycket det går för att förbereda inför kommande vinter. Grönsaker regerar fram till hösten slår till för fullt, då återkommer animalisk protein som komplement.

Vi förespråkar en öppen kosthållning, för oss är det en självklarhet för hållbara matsystem och etiskt ätande. Lite av mycket istället för mycket av lite. Detta innebär att vi inte kan erbjuda alternativ för avvikande kosthållning, vi gör dock vårt bästa för att tillgodose allergier.
Tanken är att skapa ambitiös gastronomi med minimala medel. Att bedriva en hållbar verksamhet. Vad det innebär vet vi inte, men lär oss ständigt.

Som alla andra ambitiösa krogar sysslar vi med ”närproducerat” och lagar mat ”i säsong”. Självklart, men varför? Vi vill bry oss om vad vi gör och råvarorna vi jobbar med. Om vi bryr oss så ser vi till att maximera varje liten produkt och inte kasta något. Minimera svinn helt enkelt. Och om vi ska bry oss bör vi känna de som producerar råvarorna. Om vi ska känna dom bör vi hälsa på dom och då bör de finnas i närheten.

Vi känner oss stolta och lyckligt lottade att få samarbeta med våra vänner!

Omfamna säsongen och hylla gastronomin!

Vi vill stödja småproducenter i vårt närområde och jobbar nära med några få fantastiska människor som vi tar det mesta av våra produkter ifrån.

Text ur Whiteguide
”Han är spännande Gustav Öhman, krögaren på Taxinge krog. Han lever för, i, på, under och över mat. Talar mat med sina gäster från alla nivåer. Om de sega glutentrådarna i den senaste leveransen av Warbro Kvarns mjöl eller smaken i köttet från den sex år gamla kon som han hade förmånen att komma över, eller förtjusningen i minnet av barndomens bigpackglass som nu travesterats i en kopia innehållande jordgubb-, karljohan- och granskottsglass.

​Gustav driver nog en av Sveriges mest hållbara krogar. Växtriket utgör basen i den mat som serveras. Han använder så mycket han kan av varje råvara. Säsongen styr vad som samlas, odlas, plockas, fiskas, styckas och lagas. Menyn är fast på sex till åtta små rätter som varieras vecka till vecka, helt beroende på vad hans småproducenter och entreprenörer från trakten offererar, eller vad som hittas i skog och mark.”

Kontakta

Taxinge Krog
Näsby Handel
15593 Nykvarn
59.240903, 17.30323199999998
Se karta

Boka bord

Boka bord