Virå

Välkommen till Virå Fattighus

Välkommen till Virå Fattighus under Aptitrundan Vår lördagen 25 maj – Vi håller öppet kl. 10-16.

Det lilla bryggeriet ligger vid vår bostad byggt som fattighus av Virå bruk 1876. Virå och Stavsjö järnbruk etablerades under 1600-talet i Kolmårdsskogarna. Det är en gammal fin bruksmiljö som dock inte har någonting med ölbryggning att göra. Virå Fattighus AB registrerades 2019.

Virå Fattighus ligger nära Virå Bruk, där man kan äta lunch eller besöka deras jakt och outdoor-butik.  Passa också på och besök Oasen På Åsen som också deltar under Aptitrundan vår.

Hitta hit: (Google Maps) ARKEN, 618 95 Stavsjö

Följande produkter tänkte vi sälja:

  • Session IPA 3,5%

  • Pilsner Folköl 3,5%

  • Amber Ale 3,5%

  • Lättöl 2,25 %

  • Alkoholfri Pale Ale, 0,5%

  • Lättcider på tapp 2,25%

  • Honung

  • Dravknäckebröd

  • Torkad svamp

Jag har alltid tyckt om öl och då främst rena tyska och tjeckiska Pilsner, gärna med mycket beska. -Martin Oppermann.

I Tyskland utbildade jag mig till civilingenjör för rymdteknik, men istället för på månen eller mars hamnade jag i Sverige. Här jobbade jag som projektledare när stora kraftverk skulle byggas och installeras lite överallt i världen. Våren 2019 ville jag göra något helt annat, så jag sa upp mig från mitt jobb och startade Virå Fattighus.

Tidigare ansåg jag att det inte behövs några hembryggerier eller mikrobryggerier då det fanns så många bra öl från stora klassiska bryggerier. Efter två år som bryggare och ett antal blindtester med olika testgrupper har jag ändrat uppfattning. Bra hantverksöl kan visst smaka bättre och mer än öl från de stora bryggerierna. Jag säljer i första hand öl till lokala restauranger och konferensanläggningar och nu även direkt från bryggeriet och i web shopen.

Det som jag eftersträvar för alla mina olika öl är att de ska vara rena och baserade på ekologiska råvaror så långt som det är möjligt och rimligt. De allra flesta av mina öl uppfyller kraven enligt den tyska renhetslagen från 1516.

Just nu brygger jag fem standardstarköl där mina recept har “landat”. Jag tänker bara göra små förändringar i dem om jag tycker att resultatet blir bättre. Dessa fem öl är Pilsner, Ale, IPA, Vete och Stout. Jag har testat andra sorter som t ex julöl och rököl. Julölen blev riktigt bra och säljs i juletider.

Kontakta

Välkommen till Virå Fattighus
Virå Fattighus Virå Arken
618 95 Virå
58.780040593581, 16.447621987835
Se karta