Högtorp gård i Mellösa, Södermanland fick för andra gången i rad, leverera grandelikatesser till Nobelmiddagen. I år serverade stjärnkocken Sebastian Gibrand, Högtorps granolja till varmrätten och i fjol stod inlagda granskott på Nobelmenyn.
– Jag är mycket stolt och glad. Det känns helt fantastiskt att vårt samarbete med Sveriges och världens bästa kockar uppmärksammas på Nobelmiddagen, säger Lena Engelmark Embertsén, Högtorp gårds delägare och matinnovatör.
Sebastian Gibrand som i år var ansvarig för Nobelmenyn, hade valt temat Jorden vi ärvde. Med det ville han lyfta fram svenska matproducenter, både för deras kvalitetsprodukter och för deras ekologiska tänkesätt. En idé han utvecklat under sin tid som lagkapten för det svenska kocklandslaget åren 2012 till 2016, också använt i den franska mattävlingen Bocuse d’Or 2019, där han vann silver.
– Vi har i flera år arbetat tillsammans med kockar, en del på Michelinkrogar, med idén att fånga in nya smaker från skog och mark. De uppskattar att vi gör produkter med rena smaker, det underlättar när de skapar och utvecklar nya kombinationer, berättar Lena Engelmark Embertsén.
Intresset för vilda smaker ökar
Högtorp gårds affärsidé är att förädla vilda smaker av träd, växter och svampar från skog och mark. Granskottsoljan är deras största produkt, sammanlagt säljer de ett 70-tal produkter i Sverige och utomlands. Det mesta de producerar går till finkrogar, men alltfler matintresserade använder nu Högtorps delikatesser också i sina hem.
Granoljan serverades på Nobelmiddagen som ett tillbehör till varmrätten: Anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky, med savoykål med rökt shiitake, bakad lök och granolja.
– Sveriges gastronomi har hållit världsklass senaste decenniet. Det känns fantastiskt att kunna bidra. Det här ger oss en riktig kick att leta fler smaker som gömmer sig där ute bland träden. säger Lena Engelmark Embertsén med ett leende.
Läs mer HÄR!