Det finns många skäl att besöka restauranger och caféer med egna odlingar. Passa på att göra en utflykt till ställen där det är extra gott att möta våren – och så småningom – sommaren. I Sörmland lyfter White Guide fram Hornuddens Trädgård och Osprey Farm. Läs mer här!

Text: Nadia Chapuis och Sanna Lindberg
Foto: Osprey Farm / Lilla Bjers / Hvita Hjorten

 “Låt oss se ett ökat antal gårdsrestauranger i sommar, som utöver sin goda miljöprofil förhoppningsvis också kan bjuda på en stor miljöupplevelse, en sensuell närhet till maten som för de flesta av oss gått förlorad.
Framför allt; låt oss njuta färskt och närodlat i säsong. Vänta några veckor på den svenska färskpotatisen istället för att tjuvstarta med importknölar från Israel och Egypten. Fall aldrig för frestelsen jordgubbar i februari. Släpp fram stinget av skam när du smaskar i dig din nästa avokado.
Och glöm inte att mat med långt liv också kan förlänga ditt.”

Så avslutade Lars Peder Hedberg förra veckan sin krönika Från jord till bord – en återvändsgränd. Som uppföljning listar redaktionen ett stort antal ställen där du kan göra just det – en god utflykt på fler än ett sätt. I listan återfinns både adresser som sedan tidigare finns representerade i våra café- och restaurangguider, och andra.