Camelina of Sweden | by Ranch AB

 • narbildnarbild
 • Screen-Shot-2017-09-05-at-22.11.20-copyScreen-Shot-2017-09-05-at-22.11.20-copy
 • Screen-Shot-2017-09-05-at-22.11.04-copyScreen-Shot-2017-09-05-at-22.11.04-copy
 • Camelina_logoCamelina_logo

Plats Category: ProducentPlats Tags: kallpressadolja

Profile
Profile
Photos
Karta
Recensioner
Närliggande
 • ETT RESULTAT AV ÄKTA KÄRLEK
  Familjeföretaget by Ranch AB fokuserar på ekologisk växtodling och är ensamma i Sverige om att odla och kallpressa oljedådra (Camelina sativa) i stor skala. Men hade inte spannmålsbonden Stefan Ranch träffat och gift sig med försäljningsdirektören Therese, hade det kanske aldrig hänt. För där Stefan såg en spännande och tålig kulturväxt, såg Therese en potentiell marknad för nästa generations superolja. Resten, som man brukar säga, är historia.

  Odlingen på gården utanför Nyköping sker helt fritt från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel och fröna skördas och kallpressas helt utan tillsatser. Produktionen är även i princip befriad från svinn, då resterna från kallpressningen säljs som näringsladdat djurfoder.

  CAMELINA OF SWEDEN TAR
  FUNCTIONAL FOOD TILL NÄSTA NIVÅ

  Camelina of Sweden, en 100 % ekologisk och kallpressad olja från örten Camelina sativa, är nästa generations functional food. 1–2 teskedar motsvarar dagsbehovet av omega 31.

  Svenska superoljan Camelina of Sweden odlas och kallpressas av familjeföretaget by Ranch utanför Nyköping i Sverige. Camelinaolja har en rund, nötig smak med tydliga grästoner – vissa säger att den smakar sommar – och kan ringlas över sallad, blandas i dressingar och marinader, stekas i och bakas med. Den är en populär ingrediens i paleo- och veganrecept, klarar upphettning till över 245 °C2 utan att tappa sina välgörande egenskaper och är även motståndskraftigare mot härskning än de flesta andra oljor3.

  Men camelinaolja har fler användningsområden än så. Dess fuktighetsgivande egenskaper och höga koncentration av vitamin E (antioxidanter)4 gör den också mycket väl lämpad för användning i hud- och hårvård.

  BALANSERAR OMEGA-FETTERNA
  Våra moderna matvanor betyder att vi konsumerar 15 till 20 gånger så mycket omega 6 som 3 (15: 1–20: 1). För att uppnå en balans, rekommenderas att vi minskar vårt intag till endast 1 upp till 5 gånger så mycket omega 6 som 3 (5:1) 5. Camelinaolja innehåller mer än dubbelt så mycket omega 3 som 6 (ca 38 % omega 3, 18 % omega 6 och 14 % omega 9) – en unik balans som inte finns i någon annan olja (2: 1)6.

  EN URÅLDRIG KULTURVÄXT
  Camelina skördades och bearbetades av människor redan under bronsåldern och användes för att behandla allt från sår och brännskador till ögoninfektioner och mag-tarmsjukdomar7. Men med industrialismen kom ökade krav på skördarna, camelinan blev tvungen att konkurrera med andra grödor som var enklare att odla i stor skala – inte sällan med hjälp av genmanipulation – och örten försvann mer eller mindre från jordbrukslandskapet. Idag är familjeföretaget by Ranch ensamma i Sverige om att odla och kallpressa camelina i stor skala.

  INGA KONSTIGHETER – OCH INGET AVFALL
  Hittills har by Ranch riktat sig till livsmedelsindustrin och lanserat en populär matolja, men man förser även svenska hudvårdsmärken Nea of Sweden och Ekendahls med råmaterial till deras ekologiska hudvårdsprodukter. Att by Ranch kan sälja det som återstår från sin oljeproduktion som näringsrik ingrediens i djurfoder, gör att produktionen av Camelina of Sweden inte bara är 100 % ekologisk, utan också kan ske praktiskt taget helt fritt från svinn.

  1. Svenska Näringsrekommendationerna (SNR) www. apotekhjartat.se/mina-behov/kost–naring/omega-3/
  2. http://www.veghealth.com/ nutrition-tables/Smoke-Points-of-Oils-table.pdf
  3. Eco Watch www.ecowatch. com/6-reasons-why-you-should-try-camelina-oil-today-1882105650.html
  4. Chemical Composition Medical Impacts and Cultivation of Camelina (Camelina sativa) www.researchgate.net/
  publication/298073329_Chemical_composition_medicinal_impacts_and_cultivation_of_camelina_Camelina_sativa_Review
  5. Pub Med.gov US National Library of Medicine National Institutes of Health
  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
  6. Studie utförd av QACS – Quality Assurance & Control Systems – The challenge test laboratory
  7. Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants, Study of Autochthon Camelina sativa (L.) Crantz in Slovenia

 • Inga platser hittades

  Vi ber om ursäkt men det finns inga platser i vald kategori. Ändra din sökning och försök igen.

  Google kartan Inte Laddad

  Tyvärr, kan inte ladda Google Maps API.

 • Lämna en Recension

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *