Vill Du stödja Matklustrets verksamhet?

Till Dig som vill stödja och uppmuntra en sörmländsk, hållbar matproduktion! 
Vi behöver Din och andra engagerade sörmlänningars hjälp för att kunna nå ut till fler med bra mat från regionen. Vi välkomnar därför Dig eller Ditt företag/organisation som Vän/Stödmedlem till Sörmlands Matkluster. Du får bl a nyhetsbrev, Matguide och löpande information om alla mathändelser.
Det finns tre typer av stödmedlemskap/Vänner
A. för privatpersoner som vill stödja Matklustrets verksamhet B. för organisationer, företag, myndigheter t ex en kommun som vill stödja Matklustrets verksamhet C. för privatpersoner som vill arbeta aktivt som pådrivare finns dessutom möjlighet till medlemskap i Nära Matens Vänner i Mariefred En stödmedlem som betalt årsavgift* 
  • Klustrets nyhetsbrev
  • Ett ex av årets Matguide till Sörmland
  • Digital information om årets matmarknader, Aptitrundan, Matverk, inbjudningar till andra events och möten
*Årsavgift 2017 för privatpersoner är 100 kr *Årsavgift 2017 för företag, myndigheter mm är 1000 kr.  

Hur blir du Vän/Stödmedlem?

Vän/Stödmedlem privatperson eller företag  Skicka ett mail med beteckningen VÄN med namn, adress, mailadress till info@matkluster.se. Du får då information om hur du kan betala in årsavgiften. Stödmedlem och medlem Nära Matens vänner i Mariefred - läs nedanstående text skriven av Bie Seipel och anmäl ditt intresse till bieseipel@icloud.com.   Nära Matens Vänner Vi är konsumentdelen av Sörmlands matkluster. Vi är marknaden, de som vill ha de riktigt fina råvarorna som kan och skulle kunna produceras här. Den förädlade mat som duktiga företag gör och skulle kunna göra. Vi är de som vill äta det närproducerade på kaféer och restauranger. Vi är de som kan göra skillnad. Det är våra val som kan utveckla landsbygden och ge många, många fler företag på landsbygden.   I de flesta sammanhang som man talar om närproducerad mat så blir det synonymt med den offentliga maten. Det är bra att det sker förändringar på det området. Men den marknaden är knappt 5 % av hela matmarknaden.   Av all mat som säljs ute i butikerna och används i restaurangnäringen, kommer mindre än 50 % från Sverige. Det innebär att det finns massor med matpengar som skulle kunna stanna i landet om vi själva väljer mat från trakten och från Sverige.   Men räcker det med att maten produceras i Sverige? De förändringar vi nu ser i klimatet gör vår matförsörjning otryggare. I dagens läge är maten hela tiden på väg. Sparris från Peru, lammkött från Nya Zeeland, fribeteskött från Brasilien och Irland och så naturligtvis allt från Turkiet, Israel, Spanien, Holland mm. Och våra små mängder av svenska grönsaker kommer huvudsakligen från Skåne och Gotland. Vad händer när vädret löper amok och tunga regn och störtfloder skär av vägar och järnvägsbankar och isolerar oss? I en nära framtid kommer vi att ha behov av mer mat från trakten och det tar tid att få fram duktiga odlare och producenter.   Maten kanske kommer att kosta lite mer men om vi i gengäld går över till mer grönsaksbaserad mat och har kött och fisk som tillbehör, så kommer vi att ha råd med både grönsaker och tilltugg från trakten utan extra kostnader. Då får vi mat som vi själva kan ha kontroll över. Vi kan åka ut och titta på hur den kommer till och ställa alla frågor vi har direkt till producenten.   Vi kan förverkliga det som alla nu pratar om – säsongens mat, säker, god och närproducerad.   Så kom med i Den Nära Matens Vänner och börja fråga efter den i din mataffär och när du är ute och äter! Du jobbar som du själv vill, lika lokalt som maten du vill ha ska vara. Målet är mera mat från trakten i våra mataffärer och på våra matställen. Det är du som är marknaden och skapar efterfrågan.